Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning (LBK nr. 287 af 16. april 2018) fastsættes følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens bestemmelser er bindende og indberettes på Plandata.dk.

Lokalplanens formål er at sikre 

1.1

at området kan anvendes til solcelleanlæg med tilhørende tekniske installationer, step-up transformer, udsigtstårn og tilhørende læskure til dyrehold. 

1.2

at områdets anvendelse til solcelleanlæg varetager hensynet til nabobeboelser, og at den visuelle påvirkning af det omkringliggende landskab begrænses. 

1.3

at der fastsættes bestemmelser, som erstatter de ellers nødvendige landzonetilladelser (Bonusvirkning), herunder at sikre at solenergianlægget er fjernet senest ét år efter driftsophør. 

1.4 

at solcelleanlægget afskærmes af levende hegn. 

2.1

Lokalplanens område afgrænses som vist på kortbilag 1 og omfatter del af matr.nr. 3a, 3cv og 3cx Egemarke Hgd., Føllenslev. 

2.2

Lokalplanens område ligger i landzone, og skal forblive i landzone. 

2.3

I henhold til planlovens § 15, stk. 4, har denne lokalplan bonusvirkning, dvs. at den erstatter tilladelser, der efter planlovens § 35, stk. 1, (landzonetilladelse) er nødvendige for lokalplanens realisering. Bonusvirkningen omfatter ændret anvendelse, byggeri og anlægsarbejder, som angivet i bestemmelserne. 

2.4 

I henhold til planlovens § 15, stk. 4, fastsættes desuden som betingelse til bonusbestemmelsen, at anlæg, bebyggelse og konstruktioner tilknyttet solcelleparken fjernes efter endt anvendelse, og området skal snarest herefter, og senest et år efter driftsophør, reetableres til ubebygget åbent land i landzone. Undtaget herfra kan være beplantningsbæltet. 

3.1

Lokalplanområdet fastlægges til Tekniske anlæg (T) i form af solceller med tilhørende tekniske installationer, step-up transformer, udsigtstårn og faciliteter til dyrehold. 

4.1

Området må ikke udstykkes. 

5.1

Der udlægges areal til den kortbilag 2 viste adgangsvej i en bredde af 6 m. Derudover kan der etableres interne service- og brandveje efter behov. Vejene kan befæstes med grus, græsarmeringssten el.lign. 

5.2

Vejadgang til lokalplanområdet skal ske fra vejen Nykøbingvej ved selve Egemarke Gods og videre ad vejen der fører igennem området med tilknytning til Havnsø Parkvej, i princippet som vist på kortbilag 2. 

5.3 

Der etableres stier til de rekreative elementer i området.  

6.1

Solpaneler og stativer må i højden ikke overstige 3,5 meter i forhold til terræn eller et af bygningsmyndigheden fastsat niveauplan (DVR90). 

6.2

Teknikbygninger og overdækninger til dyrehold må i højden ikke overstige 3,0 meter i forhold til terræn. 

6.3 

Step-up transformer og transformatorhus må have en maksimal højde på 8 meter i forhold til terræn. I forbindelse hermed kan opstilles én lynafleder med en maksimal højde på 15 meter. 

6.4 

Udsigtstårn må have en maksimal højde på 5 meter i forhold til terræn og der etableres stiforbindelse fra Havnsø Parkvej hertil. 

6.5 

Step-up transformer og udsigtstårn må opføres indenfor de angivne byggefelter som fremgår af kortbilag 2.  

6.6 

Solpaneler, dertilhørende stativer, teknikbygninger og overdækninger til dyrehold må kun opføres inden for de på kortbilag 2 angivne byggefelter. 

6.7 

Solpaneler, stativer, teknikskure og overdækninger skal opføres med en afstand på minimum 5 meter til de eksisterende §3-beskyttede sten- og jorddiger. 

6.8 

Der må ikke etableres solcelleanlæg med tilhørende tekniske installationer, step-up transformer, udsigtstårn og tilhørende læskure til dyrehold, inden for en respektafstand på minimum 5 meter omkring beskyttet natur. 

6.9 

Der holdes en minimumsafstand på 200 meter til alle omkringliggende boligenheder. 

7.1

Solpaneler skal opsættes monteret på markstativer i parallelle rækker med en ensartet indbyrdes afstand. 

7.2

Solpaneler skal fremtræde ens, hvad angår type, højde og farve. 

7.3

Solpaneler skal anti-refleksbehandles. 

7.4 

Stativer skal udføres i ikke reflekterende materialer, eller materialer, som kan være reflekterende på etableringstidspunktet, men som hurtigt patinerer og bliver ikke reflekterende som f.eks. galvaniseret stål. Stativer må gives samme farve som transformatorbygningerne. 

7.5 

Alle transformator- og teknikbygninger skal farve- og udtryksmæssigt fremstå ensartede i hele lokalplanområdet. De må ikke være reflekterende og skal fremstå med facader i en afdæmpet jordfarve som f.eks. mørk grøn, grå, brun eller sort. Ved ikke reflekterende skal forstås, at de skal fremstå med glanstal under 20.  

7.6 

Overdækninger til får skal udføres i træ med tagbeklædning i tagpap. Småbygningerne skal fremstå med ensartet materiale- og farveholdning i hele området. Hvis bygningerne males, skal der anvendes afdæmpede farver inden for jordfarveskalaen som f.eks. mørk grøn, grå, brun eller sort. 

8.1

Arealer uden for byggefeltet jf. kort bilag 2, der ikke benyttes til veje og levende hegn, skal henligge i permanent græs. Arealer indenfor byggefeltet, der ikke benyttes til tekniske anlæg, skal henligge i permanent græs og kan afgræsses med dyr. 

8.2

Trådhegn må i højden ikke overstige 2,5 meter i forhold til terræn. 

Trådhegn skal placeres mellem de afskærmende beplantningsbælter og solpanelerne. 

Trådhegnet hæves 20 cm eller mere over terræn hele vejen rundt, alternativt etableres åbninger i trådhegnet på minimum 20 x 20 cm etableres ned mod jorden med maks. 100 meter mellem hver åbning. 

8.3

Der skal etableres afskærmende beplantning bestående af et 3-rækket levende hegn i en bredde af min. 5 meter langs med byggefeltet på strækninger, der er vist i princippet på kortbilag 2. 

Der skal etableres levende hegn, som er med til at afgrænse området og afskærme anlægget udefra. Eksisterende beplantning skal bibeholdes og vedligeholdes. Langs grænsen mod nord til Havnsø og mod vest etableres et 5-rækket levende hegn i en bredde af minimum 6 meter, der er vist i princippet på kortbilag 2.

Beplantningen har til formål at afskærme området visuelt og bidrage positivt til områdets biologiske mangfoldighed. 

8.4

For beplantningsbælterne gælder følgende: 

Beplantningsbæltet skal etableres med en rækkeafstand på ca. 1,5 meter og en planteafstand på ca. 1,25 meter. 

Ved plantning skal planterne være kraftige i vækst, og beplantningsbæltets sammensætning skal sikre, at den udvoksede højde ikke er under 5 meter. 

Beplantningen skal bestå af 75% hjemmehørende buske og 25% træer med en høj andel stedsegrønne træer (nåletræer), som også kan afskærme og sløre indkikket til arealet i vinterhalvåret. Mindst 50 % af planterne skal være buske. Mindst 25 % af planterne i hver anden række skal være stedsegrønne. Mindst 10 % af planterne skal være frugttræer- og buske. Mindst 10 % af planterne skal være træer, herunder ammetræer. 

8.5 

Terrænregulering i forhold til eksisterende terræn må ske med max. +/- 0,5 meter. 

8.6 

Skiltning: 

Der kan opsættes informationsskiltning op til 0,25 m2 og hvor skiltets overkant ikke bliver mere end 1 m over terræn. 

9.1

El-ledninger skal udføres som jordkabler. 

9.2

Eksisterende ledninger skal respekteres eller omlægges efter aftale med ledningsejer. 

10.1

Der aflyses ingen lokalplaner eller servitutter. 

11.1

Solcelleparken må ikke tages i brug før det i § 8 nævnte levende hegn er etableret, og de i § 5 nævnte vejadgange er etableret. 

Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentlige bekendtgørelse af lokalplanen må ejendomme, der er omfattet af planen kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser (jf. Lov om planlægning, § 18). 

Den eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. 

Planen medfører ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v., der er indeholdt i planen. 

Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af planens bestemmelser, under forudsætning af, at det ikke er i strid med principperne i planen. 

Mere væsentlige afvigelser fra planen, der ikke er i overensstemmelse med planens principper kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan. 

I henhold til Lov om planlægning, § 47, kan der foretages ekspropriation af private ejendomme eller rettigheder over ejendomme, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af planen. 

Privatretlige servitutter og øvrige tilstandsservitutter, der måtte være uforenelige med planens bestemmelser, fortrænges af lokalplanen, når Kommunalbestyrelsen har foretaget offentlig bekendtgørelse om planens endelige vedtagelse.