Lokalplanens indhold
Lokalplanen fastsætter forskellige bindende bestemmelser for grundejere, lejere og brugere af området. Det drejer sig hovedsageligt om regulering af den fremtidige arealanvendelse og regulering af den fremtidige bebyggelse på de enkelte ejendomme. Det vil sige, om der må bygges boliger, erhverv, offentlige institutioner, hvor der må bygges, hvordan bebyggelsen skal se ud, eller om der eventuelt slet ikke må bebygges.
En lokalplan kan tillige indeholde bestemmelser om vej-, sti- og parkeringsforhold og eventuelle forudsætninger for at tage ny bebyggelse i brug. Det kan eksempelvis dreje sig om udført kloakering, tilslutning til fællesanlæg eller etablering af fælles opholds- og parkeringsarealer.
Eksisterende lovlig anvendelse
Tilvejebringelse af en lokalplan medfører ikke forbud mod fortsættelse af eksisterende lovlig anvendelse af en ejendom. Men hvis en ejer, lejer eller bruger af en ejendom ønsker at ændre de eksisterende forhold må dette ikke ske i strid med lokalplanen.
En lokalplan er således ikke en handlingsplan, der medfører handlepligt for grundejerne. Af samme grund kan man ikke se af planen, hvornår en given foranstaltning gennemføres.
Lokalplanpligt
Kommunalbestyrelsen har pligt til at udarbejde en lokalplan inden et større byggeri, anlægsarbejde eller udstykning sættes i gang.
Hensigten med denne pligt er at sikre større sammenhæng og offentlighedens kendskab til den kommunale planlægning. Overførsel af arealer fra landzone til byzone sker også ved en lokalplan.
Derudover kan Kommunalbestyrelsen skønne, at der er behov for at udarbejde en lokalplan for et givent område, fx for at løse nogle konkrete problemer.
Forholdet til anden planlægning
En lokalplan må ikke være i strid med kommune- og anden overordnet planlægning.
Hvis en lokalplan ikke er i overensstemmelse med kommuneplanen, kræver lokalplanens vedtagelse en ændring af kommuneplanen.
Dette kan ske ved at udarbejde et tillæg til kommuneplanen. Kommuneplantillæg er også omfattet af en lovbestemt procedure.
Såfremt forhold ikke er reguleret i lokalplanen, gælder de almindelige bebyggelsesregulerende bestemmelser i byggeloven og planloven.
Dispensation
En lokalplan i byzone kan kun ændres ved, at der udarbejdes en ny lokalplan. Man har dog mulighed for at søge en dispensation fra lokalplanens bestemmelser. En dispensation forudsætter, at der er tale om mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser, og at det ansøgte, ikke strider mod hovedprincipperne i planen.
Borgernes deltagelse
Gennemførelse af en lokalplanprocedure er en del af den demokratiske proces, der sikrer kommunens borgere indsigt og mulighed for indflydelse på den løbende planlægning, der foregår i kommunen.
Derfor skal alle lokalplaner være fremlagt i mindst 8 uger, inden planen kan vedtages endeligt af Kommunalbestyrelsen.
Plandata.dk
Når kommunen har vedtaget en lokalplan, bliver den indberettet på Plandata.dk
Plandata.dk er et digitalt system og register, der dels indeholder oplysninger om gældende planer, der er tilvejebragt efter reglerne i planloven, dels stiller planerne til rådighed på internettet.
Lokalplanens opbygning
En lokalplan består oftest af tre dele: En redegørelse, en række bestemmelser og et sæt kortbilag og eventuelt andre bilag.
Redegørelsen indeholder:
- En kort beskrivelse af lokalplanens hovedindhold
- En beskrivelse af lokalplanens forhold til anden planlægning for området, relevant lovgivning samt miljøforhold, forsyning m.v. Hensigten er at beskrive forhold, der har indflydelse på udformningen af de efterfølgende bestemmelser.
- En redegørelse for lokalplanens midlertidige retsvirkninger (lokalplanforslaget).
Lokalplanens bestemmelser gør skridt for skridt rede for, hvad der er bindende for de ejendomme, planen gælder for og dermed, hvad der bliver tinglyst på de enkelte ejendomme. Det gælder lokalplanens formål, lokalplanens område, hvad ejendommene må anvendes til, bebyggelsesregulerende bestemmelser osv. samt lokalplanens retsvirkninger.
Lokalplanens kortbilag understøtter og præciserer lokalplanens bestemmelser og findes bagest i lokalplanen.
Lovgrundlag
Proceduren for at vedtage en Lokalplan fremgår af lov om planlægning (LBK nr. 1157 af 01/07/2020).
Egemarke Gods ønsker at etablere en solcellepark på Egemarkes jorder, mellem Egemarke Gods og Havnsø.
Området har en høj solintensitet sammenlignet med resten af landet, hvilket giver mulighed for en god udnyttelse af solens energi.
Solcelleparken får en samlet størrelse på i alt ca. 110 ha og vil kunne producere, hvad der svarer til cirka 32.000 husstandes årlige elforbrug. Anlægget forventes at have en funktionstid på op til 30 år, hvorefter arealerne tilbageføres til den nuværende landbrugsanvendelse.
Arealerne imellem og under solcellepanelerne vil fremstå græsklædte og afgræsses af får.
Lokalplanen skal muliggøre realisering af solcelleparken mellem Egemarke Gods og Havnsø. Derudover er lokalplanens formål at fastlægge principperne for arealdisponeringen inden for lokalplanområdet, således at solcelleparken placeres hensigtsmæssigt i forhold til nærmiljøet og det omkringliggende landskab.
Lokalplanområdet
Lokalplanens område ligger i landzone og omfatter dele af matr.nr. 3a, 3cv og 3cx, Egemarke Hgd., Føllenslev.
Lokalplanområdet afgrænses mod nord af et ca. 180 meter bredt landbrugsareal der ligger mellem lokalplanområdet og Havnsø Parkvej, syd for Havnsø by- og sommerhusområde. Mod øst afgrænses lokalplanens område af stendiger og levende hegn, samt markarealer. Mod vest afgrænses lokalplanområdet af stendiger og levende hegn, samt dyrkede arealer. Mod syd afgrænses lokalplanens område af dyrkede arealer samt Egemarke Gods.
Langt størstedelen af lokalplanens område er i dag dyrkede marker. På de dyrkede arealer findes i dag tre vindmøller, hvoraf to står inden for lokalplanområdet på selvstændige udstykninger.
Egemarke udgør et markant bygningsanlæg i nærområdet, mens områdets øvrige bebyggelse primært udgøres af Havnsø by- og sommerhusområde og sekundært af enkeltlignende gårdejendomme og boliger hhv. vest og øst for solcelleparkområdet. Der holdes en minimumsafstand på 200 meter til alle omkringliggende boligenheder.
Lokalplanens område er vist med hvid prikket afgrænsning på luftfoto af området mellem Havnsø og Egemarke Gods.
Lokalplanens område er vist med hvid prikket afgrænsning på luftfoto af området mellem Havnsø og Egemarke Gods.
Lokalplanområdets omgivelser
Området ligger minimum 800 meter fra kysten ved den sydlige del af Nekselø Bugt. Området er præget af landbrug på flad til bølget moræne. Med ingen eller kun mindre skove og kun få og ofte transparente hegn. Bebyggelsen er hovedsagelig udflyttede gårde, hvilket er med til at understrege landskabets store skala og rolige udtryk.