Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning (LBK nr. 287 af 16. april 2018) fastsættes følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens bestemmelser er bindende og indberettes på Plandata.dk.

Tekst i kursiv har til formål at forklare og illustrere lokalplanbestemmelserne. Tekst skrevet i kursiv er altså ikke lokalplanbestemmelser, og er således ikke bindende.

1.1

at udlægge området til tekniske anlæg i form af solceller samt de, for anlæggets drift nødvendige tilhørende installationer til adgang, service og nettilslutning,

1.2

at solcellepaneler og tilhørende tekniske installationer placeres under hensyn til omgivelserne herunder omkringliggende beboelsesejendomme, landskaber, kulturhistoriske interesser, nærliggende naturområder samt landbrugsmæssige interesser,

1.3

at solcellepanelernes type, proportioner, farve, og hældning bliver ensartet,

1.4

at der etableres afskærmende beplantningsbælter omkring anlægget,

1.5

at ubebyggede arealer og afskærmende beplantningsbælter plejes med henblik på at sikre disses visuelle og økologiske kvaliteter,

1.6

at sikre vejadgang til området,

1.7

at fastsætte vilkår for fjernelse af solcelleanlægget og tilhørende installationer, efter anlægget ikke længere er i drift.

2.1

Lokalplanen afgrænses som vist på kortbilag 2, og omfatter dele af matr.nr. 1a, Lerchenborg Hgd., Årby. 

Langs lokalplanens afgrænsning mod vest, ved Østrupvej, i nord ved Alléen vil lokalplanens afgrænsning være trukket 30 meter tilbage i terrænet.

2.2

Lokalplanområdet inddeles i hhv. Delområde I, Delområde II og Delområde III, som det fremgår af kortbilag 3.

2.3

Lokalplanområdet er beliggende i landzone og forbliver i landzone.

2.4

I henhold til Planlovens § 15, stk. 4 har denne lokalplan bonusvirkning, dvs. at den erstatter tilladelser, der efter Planlovens § 35, stk. 1 (landzonetilladelse) er nødvendige for lokalplanens realisering. Lokalplanen har således bonusvirkning, hvorfor der ikke skal meddeles landzonetilladelse til følgende:

- anvendelse af lokalplanområdet til solcelleanlæg, jf. § 3.1,
- opstilling af solcellepaneler inkl. stativer, jf. §§ 6.1-6.3, § 6.6, samt §§ 7.1 og 7.2,
- teknikbygninger og tekniske installationer, jf. §§ 6.4-6.7 og § 7.3,
- anlæg af interne veje og arbejdsarealer, jf. §§ 5.2-5.4,
- nedgravning af interne elkabler, jf. §§ 10.1 og 10.3
- og terrænregulering, jf. §§ 9.1 og 9.2.

2.5

Ved reetablering tilbage til markdrift skal solcelleanlægget, øvrige tekniske installationer og anlæg, der alene anvendes til anlæggets drift, fjernes for ejerens regning senest et år efter, at el-produktionen på solcellerne er ophørt.

Såfremt solcelleanlægget ikke har været i drift i et år, kan Kalundborg Kom­mune kræve anlægget fjernet uden udgifter for det offentlige.

3.1

Områdets anvendelse fastlægges til solcelleanlæg.

Lokalplanområdet indeholder følgende anvendelsesområder (jf. Kortbilag 3):

Delområde I fastlægges til solcelleanlæg

Delområde II fastlægges til solcelleanlæg

Delområde III fastlægges til faunapassage

3.2

Inden for Delområde I og Delområde II kan der opstilles solcellepaneler inkl. stativer og de for anlæggets drift nødvendige teknikbygninger og andre tilhørende tekniske installationer, udlægges arealer til interne vejforbindelser og arbejdsarealer, samt etableres beplantningsbælter som vist på kortbilag 3.

3.3

Delområde III skal udlægges som faunapassage, via fri succession eller tilsåning med flerårige urter/græsser.

3.4

Arealer, der ikke anvendes til ovennævnte, må kun anvendes til jordbrugsmæssige formål.

4.1

Området må ikke udstykkes yderligere.

5.1

Området vejbetjenes fra Asnæs Skovvej og fra markvejen i forlængelse af Lerchenborg, som det fremgår af kortbilag 3.

5.2

Indenfor lokalplanområdet kan der anlægges veje, som er nødvendige for solcelleanlæggets etablering, drift og vedligeholdelse. Vejene udlægges som ubefæstede arealer med en kørebanebredde på minimum 3 meter og maksimalt 5 meter.

5.3

Der kan etableres arbejdsarealer, parkeringspladser, samt vende- og manøvrearealer, hvor dette er nødvendigt for solcelleanlæggets etablering, drift og vedligeholdelse.  I forbindelse med transformerstationen, jf. kortbilag 3, kan der etableres et grusbelagt køre-, service- og parkeringsareal på op til 1.500 m2.

5.4

Som adgangsvej frem til den interne transformerstation, jf. kortbilag 3, må der anlægges en befæstet vej af grus eller lignende materiale.

6.1

Inden for lokalplanområdets Delområde I og Delområde II må der opføres solcelleanlæg i form af solcellepaneler inkl. stativer og de for anlæggets drift nødvendige tekniske installationer som kabler, step-up transformere, transformerstation mv.

6.2

Solcellepanelerne skal etableres i lige og parallelle rækker med en ensartet afstand mellem rækkerne.

6.3

Solcellepanelerne inkl. stativer må have en maksimal højde på 3,5 meter over terræn.

6.4

Mindre teknikbygninger til fx step-up transformere og koblingsstationer må have en maksimal højde på 7,5 meter over terræn. Grundarealet af den enkelte teknikbygning må ikke overstige 15m2. Mindre teknikbygninger må ikke opføres tættere på bygninger til beboelse end 50 meter.

6.5

Inden for Delområde IIa kan der placeres én transformerstation med et samlet areal omkring stationen på maksimalt 500 m2. Transformerstationen skal placeres som markeret på kortbilag 3.

Transformerstationen kan maksimalt indeholde én større teknikbygning med et maksimalt grundareal på 80 m2 og en højde på op til 5 meter. Der kan inden for transformerstationen placeres lynafledere med en maksimal højde på 24 meter. Øvrige installationer, som er nødvendige for transformerstationens drift, må have en maksimal højde på 7 meter.

6.6

Solcelleanlægget må ikke placeres tættere på beskyttede sten- og jorddiger end 10 meter og ikke tættere på fredskovsarealerne øst for lokalplanområdet end 20 meter med undtagelse af på det sydligste stykke, som vist på kortbilag 3.

7.1

Solcellepanelerne skal være antireflekterende, så de ikke medfører nogle former for refleksionsgener for omkringboende og trafikanter.

7.2

Alle solcellepaneler skal fremtræde ens, hvad angår type, højde, hældning og farve.

7.3

Teknikbygninger og øvrige tekniske installationer jf. §§ 6.4-6.6 skal fremstå så anonymt i landskabet som muligt og skal holdes i afdæmpede sorte, grå, brune eller grønne farver. Glanstal må ikke overstige 10.

Beplantning

8.1

Inden for Delområde I og Delområde II skal der etableres og opretholdes beplantningsbælter som vist på kortbilag 3 med en bredde på minimum 5 meter (ny/supplerende beplantning). Langs Asnæs Skovvej og Østrupvej skal beplantningsbælterne have en bredde på minimum 10 meter, som vist på kortbilag 3 (skovbælte). Beplantningsbæltet mod Asnæs Skovvej placeres med minimum 30 meters afstand til alléen i forbindelse med Lerchenborg Gods, ligeledes skal beplantningen mod Østrupvej i vest trækkes 30 meter tilbage fra vejen.

8.2

Beplantningsbælterne skal etableres i varierende hjemmehørende træ og buskarter, herunder stedsegrønne arter, i en minimumshøjde på 0,5 meter på tilplantningstidspunktet. Der etableres vildthegn omkring beplantningen i de første 5 år, for at sikre de bedste vækstbetingelser.

8.3

Beplantningsbælterne skal bestå af minimum 3 rækker med træer og buske som underbeplantning, hvor bælterne skal opnå en bredde på minimum 5 meter. Hvor bælterne skal opnå en bredde på minimum 10 meter (skovbælter), som vist på kortbilag 3, skal disse bestå af minimum 6 rækker.

8.4

Beplantningsbælter skal etableres med arter, der sikrer at bæltet opnår en minimumshøjde på 4,5 meter i udvokset tilstand. Den afskærmende beplantning i projektområdets sydvestlige hjørne, som vist på kortbilag 3, holdes i en maksimal højde på 3,5 meter.

8.5

Beplantningen skal løbende renholdelses og udtyndes for at sikre de bedste vækstbetingelser. Der skal genplantes, hvis træer eller buske fældes eller går ud så beplantningen fremstår afskærmende.

8.6

Inden for Delområde I og Delområde II skal arealet under og mellem solcellepanelerne efterlades til fri succession eller tilsås med flerårige græsser, blomstrende urter og/eller engplanter. Ubebyggede arealer under og mellem solceller slås 1-2 gange årligt i minimum 10 cm højde.

8.7

Inden for Delområde III friholdes et areal til faunapassage gennem lokalplanområdet. Passagens vil have en bredde på minimum 100 m fra trådhegn til trådhegn. Faunapassagen etableres med lavtvoksende, hjemmehørende græsser og urter. Faunapassagen slås maksimalt én gang årligt i tidligt forår før vækstsæsonen.

8.8

Det skal sikres, at beplantningens visuelle afskærmende effekt opretholdes, og at beplantningen vedligeholdes til dette formål.

8.9

Det skal sikres, at beplantningens økologiske funktionalitet som ledelinje for flagermus opretholdes, og at beplantningen vedligeholdes til dette formål.

Hegning

8.10

Inden for lokalplanområdet kan der etableres trådhegn med en maksimal højde på 2,1 meter i forhold til terræn. Hegnet skal hæves minimum 0,2 meter fra terræn, således mindre dyr kan vandre uhindret inden for lokalplanens område.

8.11

Hvor der etableres beplantningsbælter iht. kortbilag 3, skal trådhegnet placeres på indersiden heraf.

Udendørs oplag

8.12

Der må ikke inden for lokalplanområdet forefindes udendørs oplag.

Skiltning

8.13

Der må opsættes et oplysningsskilt ved hver adgangslåge til solcelleanlægget. Skiltenes størrelse må højst være 0,5 x 0,5 meter. Ved transformere må anvendes sædvanlig advarselsskiltning.

Udover de nævnte skilte må der ikke opsættes skilte, herunder reklameskilte, inden for lokalplanområdet.

9.1

Ved opstilling af solcelleanlæg inklusiv tilhørende nettilslutningsanlæg må der, inden for lokalplanens område, højest foretages terrænregulering på ± 0,5 meter i forhold til eksisterende terræn. Terrænregulering skal udføres med bløde overgange, og der må ikke ske terrænregulering nærmere naboskel end 1 meter.

9.2

Der kan terrænreguleres med op til 1 meter i forbindelse med etablering af den interne transformatorstation.

9.3

Der må ikke foretages terrænregulering på øvrige arealer.

10.1

Eksisterende ledninger skal respekteres eller omlægges efter aftale med ledningsejer.

10.2

Interne elkabler må alene udføres som jordkabler, med undtagelse af de kabler der forbinder solcellepanelerne. Disse fastgøres på stativerne. Interne elkabler fjernes, når anlægges afvikles.

10.3

Nettilslutning skal ske via jordkabler. Kabeltracéen og gravearbejde i forbindelse hermed må ikke berøre kendte fortidsminder eller §3-beskyttet natur. En afstand på min. 1 meter fra lednings­midten skal friholdes for byggeri samt træer og buske med dybtgående rødder. Ved endt drift skal nettilslutningen afkobles, men kablet kan bibeholdes i jorden.

10.4

Der må ikke etableres permanent belysning indenfor lokalplanens område.

11.1

Der aflyses ingen lokalplaner eller servitutter med nærværende lokalplan.

12.1

Solcelleanlægget må ikke tages i brug før:

- der er etableret beplantningsbælter jf. §§8.1-8.3,
- området er ryddet for byggeaffald

Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentlige bekendtgørelse af lokalplanen må ejendomme, der er omfattet af planen kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser (jf. Lov om planlægning, § 18).

Den eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil.

Planen medfører ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v., der er indeholdt i planen.

Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af planens bestemmelser, under forudsætning af, at det ikke er i strid med principperne i planen.

Mere væsentlige afvigelser fra planen, der ikke er i overensstemmelse med planens principper kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

I henhold til Lov om planlægning, § 47, kan der foretages ekspropriation af private ejendomme eller rettigheder over ejendomme, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af planen.

Privatretlige servitutter og øvrige tilstandsservitutter, der måtte være uforenelige med planens bestemmelser, fortrænges af lokalplanen, når Kommunalbestyrelsen har foretaget offentlig bekendtgørelse om planens endelige vedtagelse.