Lokalplanens baggrund

Lokalplanens baggrund

Lokalplanen er lavet som følge af en ansøgning fra Copenhagen Green Energy om tilladelse til etablering og opstart af et solcelleanlæg ved Lerchenborg Gods i Kalundborg Kommune. Byrådet har ladet lokalplanen udarbejde for at fremme etablering af bæredygtige energiformer i Kalundborg Kommune, og derved bidrage til at muliggøre den grønne omstilling og reducere udledningen af CO2.

Etablering af større solcelleanlæg optager meget plads og får med sit omfang en indvirkning på sine omgivelser og de arealinteresser, der i øvrigt er repræsenteret i det åbne land. Ved ansøgning i december 2019 var det samlede areal for det ansøgte solcelleanlæg ved Lerchenborg på 63 ha. Af hensyn til blandt andet landskab og natur er arealet blevet indskrænket frem mod, at Teknik- og Miljøudvalget d. 8. september 2022 besluttede at igangsætte planlægningen for et solcelleanlæg ved Lerchenborg Gods.

Projektforslaget er yderligere tilpasset gennem planlægningen af hensyn til natur, landskab og øvrige omgivelser. Tilpasningen er blandt andet foregået med udgangspunkt i drøftelser, forslag og idéer der er indkommet gennem en for-offentlighedshøring i januar 2023. Projektområdet omfatter således i dag et areal på 64 ha, og det samlede areal af de byggefelter, hvorpå der planlægges for etablering af solcelle anlægget, udgør ca. 52 ha.

Planens forventede miljømæssige påvirkninger er vurderet i henhold til miljøvurderingslovens afsnit II og beskrives i en selvstændig rapport: Miljøredegørelse for solceller ved Lerchenborg. Miljøredegørelsen indeholder desuden en miljøkonsekvensvurdering af projektet i henhold til miljøvurderingslovens afsnit III. Et ikke-teknisk resumé af miljøredegørelsen er vedlagt som bilag til lokalplanen.

 

Lokalplanområdet

Lokalplan for solceller ved Lerchenborg dækker et samlet areal på ca. 64 ha på Asnæs i den vestlige del af Kalundborg Kommune. Området ligger i et åbent landområde vest for Lerchenborg Gods. Det nærmeste bysamfund er Kalundborg by ca. 2 km nordøst for projektområdet og Melby ca. 2,5 km øst for projektområdet.

Lokalplanområdet omfatter dele af matrikel nr. 1a, Lerchenborg Hgd., Årby, der tilhører Lerchenborg Gods. Mod syd afgrænses planen delvist af ejendomsgrænsen og delvist af et levende hegn. Mod øst afgrænses planen af skovstykket Birkemose med fredskovsnotering samt et levende hegn og beskyttet dige dog med undtagelse af to steder, hvor afgrænsningen er rykket tilbage fra diget, i en konkav form for at opfylde respektafstand på 100m fra to fredede fortidsminder øst for projektområdet.

Mod vest afgrænses planen af Østrupvej, og mod nord afgrænset planen hovedsageligt af Asnæs Skovvej samt et mindre naturområde med bl.a. en §3-beskyttet sø. Desuden er en markvej, en §3-beskyttet sø og arbejdsarealerne omkring to eksisterende vindmøller udtaget af projektområdet og udgør således ikke en del af planens afgrænsning.

Arealet anvendes i dag til intensiv landbrugsdrift. Markvejen, der løber på tværs af projektområdet, er en privat markvej tilhørende Lerchenborg Gods. Arealet er svagt kuperet med et højdepunkt ca. midt i projektområdet. Arealet skråner overvejende mod sydvest.

 

Lokalplanområdets omgivelser     

Asnæs-halvøen ligger syd for Kalundborg og Kalundborg Fjord. Asnæs er generelt et naturskønt kystnært område, men den østlige del af halvøen domineres af Asnæsværket, højspændingsanlæg, Statoil Raffinaderi samt containerhavnen Kalundborg Vesthavn. Derudover præges området af en række af seks vindmøller samt et solcelleanlæg på ca. 80 ha.

Lokalplanområdet ligger midt mellem Asnæs-halvøens nordlige og sydlige kyst, og ligger således højt i et overvejende åbent landskab, hvor terrænet skråner mod kysten nord og syd for lokalplanområdet. Fra midten af halvøen falder terrænet ned mod de syd- og nordvendte kyster med en højdeforskel på ca. 20 meter. Der findes enkelte høje i nærheden af lokalplanområdet, hvoraf nogle er beskyttede fortidsminder med fortidsmindebeskyttelseslinje. Øst for lokalplanområdet er et mindre skovstykke Birkemose, som er fredskovsnoteret. Syd for lokalplanområdet ligger Østrupvej og en række mindre husmandssteder langs hermed. Der er enkelte mindre §3-beskyttede søer nord og syd for lokalplanområdet.

Asnæshalvøen er udpeget som værdifuldt kulturmiljø og værdifuldt landskab i kommuneplanen og karakteriseres af Lerchenborgs store bygningsmasse, alléerne og de store marker, der er typisk for et hovedgårdslandskab. Halvøens store skovparti Forskov samt de relativt få huse i området er med til at give indtrykket af et storskalalandskab. Den senere udvikling af industri- og teknikanlæg i den østlige del af området understreger dette storskala landskab med bl.a. de bygningsdele og den infrastruktur, der knytter sig til Asnæsværket, Kalundborg Vesthavn, Statoil Raffinaderi, det eksisterende solcelleanlæg og de seks vindmøller. To af vindmøllerrækkens seks vindmøller står indenfor det område, hvor der ønskes opstillet solceller, men er skåret ud af selve lokalplanområdet.

Vurdering af den landskabsvisuelle påvirkning af lokalplanområdets omgivelser fremgår af Miljøredegørelse for udvidelse af solcelleanlæg ved Lerchenborg, samt bilag: Visualiseringsrapport for udvidet solcelleanlæg ved Lerchenborg, der indeholder visualiseringer at det foreslåede solcelleanlæg fra udvalgte punkter i det omkringliggende landskab.

I miljøredegørelsen findes også vurderinger af lokalplanens øvrige miljømæssige påvirkning, herunder påvirkning af natur og klima.