Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning (LBK nr. 572 af 29. maj 2024) fastsættes følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens bestemmelser er bindende og indberettes på Plandata.dk.

Tekst med grå har til formål at forklare og illustrere lokalplanbestemmelserne. Tekst skrevet med grå er altså ikke lokalplanbestemmelser, og er således ikke bindende.

Lokalplanens formål er:

1.1

At give mulighed for at anvende området til erhverv, lagerfaciliteter og tekniske anlæg med tilhørende administration, testfaciliteter, og lignende inden for medicinal-, fødevare- og biotekindustrien.

1.2

At der udlægges byggefelter til bebyggelse med en længde på mere end 350 m².

1.3

At muliggøre en forlængelse af eksisterende offentlig vej, som er adgangsvej til lokalplanområdet.

1.4

At sikre etableringen af grønne korridorer, der fremmer spredningsmulighederne for dyr og planter.

2.1

Lokalplanen afgrænses som vist på kortbilag nr. 1 og omfatter matr.nr. 5f og en del af matr.nr. 1b og vejlitra 7000b alle Tømmerup, Kalundborg Jorder samt en del af matr.nr. 46, 13b og 13f alle Kærby By, Rørby, samt alle parceller, der efter lokalplanens offentlige bekendtgørelse udstykkes fra de nævnte ejendomme inden for lokalplanens område.

2.2

Lokalplanområdet ligger dels i landzone og dels i byzone. Ved lokalplanens endelige vedtagelse og offentlige bekendtgørelse overføres de dele af lokalplanområdet, som ligger i landzone til byzone, så lokalplanområdet i sin helhed ligger i byzone.

Generelt

3.1

Områdets anvendelse fastlægges til erhvervsformål med tilknytning til medicinal-, fødevare- og biotekindustrien i miljøklasse 1-7.

3.2

Der må i området etableres bygninger til industri, laboratorier, lager, tekniske anlæg og lignende samt afledte anlæg såsom prøveudtagning, tanke, siloer og kontorer.

3.3

Området inddeles i fire delområder, område 1-4, som vist på kortbilag 2.

Delområde 1

3.4

Delområde 1 må anvendes til tekniske anlæg, trafikal infrastruktur, ledningstracé, terrænregulering, støttemur, hegn o.l. samt erstatningsnatur i form af en sand- og grusvold.

Delområde 2

3.5

Delområde 2 må anvendes til bebyggelse og afledte anlæg i overensstemmelse med § 3.2.

Delområde 3 og 4

3.6

Delområde 3 og 4 må kun anvendes til grønne korridorer i form af engarealer, der kan dog indpasses tekniske anlæg så som regnvandsanlæg og veje i overensstemmelse med de fastlagte retningslinjer i princippet som vist på kortbilag 2.

3.7

Indenfor delområde 3 må der kun etableres teknisk anlæg på maks. 10 m2, så længe disse placeres, så de ikke udgør en barriere for dyrs passage igennem området.

3.8

Indenfor delområde 4 må der ikke etableres bebyggelse.

4.1

Grunde skal have en størrelse på min. 5.000 m². Dog må veje, tekniske anlæg og regnvandsanlæg udstykkes med en størrelse mindre end 5.000 m².

Vejadgang

5.1

Vejadgang til området skal ske som angivet, i princippet på kortbilag 2.

5.2

Der udlægges offentlig vej langs områdets sydlige afgrænsning til Rendsborgparkens forlængelse i princippet som vist på kortbilag nr. 2. Vejen skal udlægges med en bredde på min. 25 m og anlægges med en bredde 7-8 m.

Der udlægges vej parallelt med områdets nordlige afgrænsning i princippet som vist på kortbilag nr. 2. Vejen skal udlægges med en bredde på min. 12 m.

Der udlægges vej inden for delområde 4 i princippet som vist på kortbilag nr. 2. 

5.3

Der fastlægges overkørsler i princippet som vist på kortbilag nr. 2.

Vej og parkering

5.4

Der må inden for lokalplanområdet etableres veje i form af fordelingsveje, serviceveje, manøvrearealer m.m. samt områder til personbil- og lastbilparkering.

5.5

Der skal etableres min. 140 parkeringspladser.

Parkeringspladser skal placeres i princippet som vist på kortbilag nr. 2.

6.1

Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom må ikke overstige 70.

Delområde 1

6.2

Der må ikke etableres bebyggelse inden for delområde 1.

Delområde 2

6.3

Bygninger med et etageareal på mere end 350 m² samt høje tekniske anlæg som f.eks. siloer, skorstene og lignende med en højde på mere end 8,5 m skal placeres inden for byggefelterne som vist på kortbilag nr. 2.

6.4

Bygninger inden for byggefelterne skal etableres med gulv i min. kote 3.5 (DVR90). Bestemmelsen gælder ikke sekundær bebyggelse som garager, skure, tekniske anlæg, åbne overdækninger m.m.

Kælder skal sikres mod oversvømmelse til min. kote 3.5 (DVR90).

6.5 Byggefelt A

Højden på bygninger inden for byggefelt A må ikke overstige kote 23.20 (DVR90).

Hvor tekniske eller sundhedsmæssige hensyn begrunder det, må høje tekniske anlæg som f.eks. siloer, skorstene og lignende inden for byggefelt A dog have en højde på maks. 50 m.

Høje tekniske anlæg som f.eks. siloer, skorstene og lignende, der overstiger kote 23.20 (DVR90) må ikke etableres inden for byggefeltområde med højdebegrænsning som vist på kortbilag nr. 2.

Der må ikke etableres høje tekniske anlæg inden for byggefeltområdet med højdebegrænsning af hensyn til kigget mellem Tømmerup og Årby Kirke.

6.6 Byggefelt B

Højden på bygninger inden for byggefelt B må ikke overstige kote 17.00 (DVR90).

6.7 Øvrig bebyggelse

Inden for delområde 2 må der uden for byggefelterne etableres bygninger med et individuelt etageareal på maks. 350 m² samt sekundær bebyggelse som garager, skure, tekniske anlæg, åbne overdækninger m.m. Der fastsættes ingen maksimumstørrelse på sekundær bebyggelse.

Bygninger og tekniske anlæg uden for byggefelter må have en højde på maks. 8,5 m.

Delområde 3 og 4

6.8

Tekniske anlæg så som regnvandsanlæg skal inden for delområde 3 placeres, så de ikke blokerer for dyrs passage igennem området.

Kantsten langs veje i delområde 4 må have en højde på maks. 5 cm.

Facader

7.1 Byggefelt A

Bygningsfacader skal fremstå i lyse og afdæmpede gråtoner. Mindre facadepartier, f.eks. lodrette facadepartier og facader på bebyggelse, som anvendes til administration, må desuden fremstå i afdæmpede brune og grønne farver samt sort.

7.2

Ved facader, der er mere end 50 m lange, skal der for mindst hver 25 m ske en tydelig visuel opbrydning i facaden.

Visuel opbrydning kan ske ved materialeskift, frem- eller tilbagerykning af facaden, lodrette facadepartier, begrønning eller lignende. Se visualiseringer og eksempler i lokalplanens redegørelse.

7.3 Byggefelt B og øvrig bebyggelse

Bygningsfacader skal fremstå i lyse og afdæmpede gråtoner eller i afdæmpede brune og grønne farver samt sort.

7.4 Generelt

Facader må fremstå med materialets naturlige farve og udseende, hvis dette er i overensstemmelse med pkt. 7.1 og 7.3. Undtaget er dog facader i træ og glas, der altid må fremstå med materialets naturlige udseende.

7.5

Uanset pkt. 7.1 og 7.3 må facader begrønnes med f.eks. vedbend, rådhusvin eller andre facadeplanter.

Tage

7.6

Taget i delområde 2, byggefelt A, skal udføres som sedum, græs eller anden tagvegetation på mindst 25 % af tagfladen.

Tag i delområde 2, byggefelt B udføres som fladt tag med i tagpap, glas, som solcelletag eller som grønt tag med tagvegetation som sedum, græs eller lignende.

Andre tage, der ikke udføres som flade tage, skal udføres i tagpap, glas, som solcelletage eller som grønne tage med tagvegetation som sedum, græs eller lignende.

7.7

Tage, der ikke udføres som flade tage, skal udføres i tagpap, glas, som solcelletage eller som grønne tage med tagvegetation som sedum, græs eller lignende.

Flade tage må udføres i ovenstående materialer og andre materialer.

Tekniske installationer

7.8

Der må etableres tekniske installationer som f.eks. lynafledere, ventilationshætter, trappetårne og lignende på tage.

Tekniske installationer medregnes ikke til bygningshøjden, jf. pkt. 6.5 og 6.6. Inden for byggefeltområde med højdebegrænsning som vist på kortbilag nr. 2 må anlæggene dog ikke overstige kote 23.20 (DVR90).

Anlæggenes skal placeres min. 1,2 m fra bygningens facade. Dette gælder dog ikke for brandtrapper, skorstene og lignende monteret på facadens yderside.

Anlæggenes højde må overstige bygningens kronekant med maks. 2,0 m.

Delområde 1

8.1

Ubefæstede områder samt områder, der ikke anvendes til tekniske anlæg, skal beplantes med enggræs af hjemmehørende flerårige urter og græsser. Området må desuden indrettes som naturområde med områder i sand og grus. Herudover må arealerne beplantes med spredte træer og buske.

8.2

Inden for delområde 1 skal der etableres et område med vold i sand og grus med en højde på op til 0,5 m og en længde på op til 200 m og en bredde på op til 1,5 m.

Delområde 2

8.3

Der skal etableres et beplantningsbælte langs vejudlægget mod syd som vist på kortbilag nr. 2. Beplantningsbæltet skal have en bredde på min. 5 m.

8.4

Beplantningsbæltet skal indeholde et varieret udtryk med træer og buske og beplantning i flere lag.

8.5

Ubebyggede og ubefæstede områder samt områder, der ikke anvendes til beplantningsbælte eller regnvandsanlæg skal fremstå med græs eller engbeplantning. Der må plantes træer og buske til at understøtte områdets grønne udtryk.

Delområde 3

8.6

Inden for delområde 3 skal der etableres et engareal med en bredde på ca. 50 m i princippet som vist på kortbilag 2.

Hvor veje krydser korridoren i delområde 3, skal der etableres minimum 2 underføringer, som skal være egnede for padder og andre smådyr i princippet som vist på kortbilag 2.

8.7

Engarealet skal beplantes med enggræs af hjemmehørende flerårige urter og græsser.

8.8

Engarealet skal anlægges med naturelementer som råjord, sten, dødt ved og lignende, som placeres punktvist, så der ikke opstår barrierer i korridoren.

Herudover må engarealet desuden beplantes med spredte træer og buske.

8.9

Inden for delområde 3 må der ikke være barrierer eller fanghuller som f.eks. kantsten og åbne vejbrønde.

Delområde 4

8.10

Inden for delområde 4 skal der etableres et engareal med en bredde på ca. 10 m som vist i princippet på kortbilag 2.

8.11

Engarealet skal beplantes med enggræs af hjemmehørende flerårige urter og græsser.

8.12

Engarealet skal anlægges med naturelementer som råjord, sten, dødt ved og lignende, som placeres punktvist, så der ikke opstår barrierer i korridoren.

Herudover må engarealet desuden beplantes med spredte træer og buske.

8.13

Inden for delområde 4 må der ikke være barrierer eller fanghuller som f.eks. kantsten og åbne vejbrønde.

Belægning

8.14

Arealer, der anvendes til aktiviteter, hvor der kan forekomme spild af forurenende stoffer, skal udføres med fast, impermeabel belægning, f.eks. beton. Forurenende stoffer skal ved spild kunne ledes til opsamling med udskiller.

Beplantning

8.15

Ny beplantning inden for lokalplanområdet skal være af egnskarakteristiske og hjemmehørende arter.

Eksempler på egnstypiske træer og buske:

Træer

Løn, El, Avnbøg, Eg, Ask, Lind, Fyr, Poppel, Pil

Buske

Kornel, Dværgmispel, Benved, Tørst, Vedbend, Gedeblad, Pors, Korsved, Tornblad, Kvalkved

Hegn og belysning

8.16

Hegn langs skel og som indhegning af erhvervsbebyggelse og tekniske anlæg skal etableres som trådhegn og/eller levende hegn evt. suppleret med paddehegn.

8.17

Hegn må have en højde på op til 3,10 m.

8.18

Øvrige hegn og mure inden for lokalplanområdet må etableres som trådhegn, levende hegn eller i overensstemmelse med pkt. 7.1-7.4.

8.19

Der må ikke ske indhegning indenfor delområde 3 og 4, dog må der opføres hegn langs delområdernes grænse, såfremt delområdernes nordlige og sydlige ender har åbne passager for dyr.

8.20

Belysning skal være nedadrettet og må udføres som spots på bygningsfacader eller som lysmaster i en højde på op til 15 m.

Terrænregulering og regnvandsanlæg

8.21

Der må foretages terrænregulering på op til +/- 4,0 m i forhold til eksisterende terræn / niveauplan.

8.22

Der udlægges arealer til regnvandsbassiner inden for de på kortbilag nr. 2 viste områder til regnvandsbassin. Regnvandsbassiner skal gives et naturligt udseende, og skråninger må ikke være stejlere end 1:5.

Regnvandsbassiner med naturkvalitet skal have tilknytning til grønne korridorer og beplantningsbælter som vist på kortbilag nr. 2.

8.23

Der må desuden etableres anlæg til håndtering af skybrudsregn og øvrige mindre regnvandsanlæg som regnbede, grøfter og lignende inden for lokalplanområdet.

8.24

Det befæstede areal for det samlede lokalplanområde må ikke overstige 60 %.

9.1

Ingen bestemmelser. Se dog pkt. 6.3, 6.5 og 6.7 for placering af høje tekniske anlæg.

10.1

Med den offentlige bekendtgørelse af den endelige vedtagelse af denne lokalplan ophæves følgende lokalplan i sin helhed: Lokalplan nr. 581 for et industriområde i Kalundborg Øst.

10.2

Der ophæves ingen servitutter i forbindelse med vedtagelse af lokalplanen.

Ny bebyggelse eller ændret anvendelse af ubebyggede arealer inden for lokalplanområdet må ikke tages i brug, før nedennævnte er udført for den del af området, som tages i brug:

11.1

Der er etableret vejadgang til området i overensstemmelse med § 5.

11.2

Bebyggelsen er tilsluttet de offentlige forsyningskilder, herunder vandforsyning, kloak m.v.

11.3

For ny bebyggelse inden for byggefelt A gælder det desuden, at grøn korridor skal være etableret i overensstemmelse med pkt. 8.6-8.9 samt beplantningsbælte i overensstemmelse med pkt. 8.2.

11.4

For ny bebyggelse inden for byggefelt B gælder det desuden, at grøn korridor skal være etableret i overensstemmelse med pkt. 8.10-8.13.

12.1

I perioden fra lokalplanforslaget offentliggøres og indtil den endeligt godkendte lokalplan er offentligt bekendtgjort, gælder der midlertidige retsvirkninger. Det betyder, at ejendomme, der er omfattet af forslaget, ikke må bebygges eller i øvrigt udnyttes på en måde, der skaber risiko for at foregribe den endelige plans indhold.

Efter udløbet af indsigelsesfristen kan kommunen tillade, at en ejendom, der er omfattet af lokalplanforslaget, bebygges eller udstykkes efter forslaget. Det forudsætter dog, at det aktuelle projekt er i overensstemmelse med kommuneplanen, og at der ikke er tale om at påbegynde et større byggearbejde.

Privatretlige servitutter og øvrige tilstandsservitutter, der måtte være uforenelige med planens bestemmelser, fortrænges af lokalplanen, når Kommunalbestyrelsen har foretaget offentlig bekendtgørelse om planens endelige vedtagelse.

Planen medfører ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v., der er indeholdt i planen, hvorfor eksisterende lovlig anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil.

Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af planens bestemmelser, under forudsætning af, at det ikke er i strid med principperne i planen.

Mere væsentlige afvigelser fra planen, der ikke er i overensstemmelse med planens principper kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentlige bekendtgørelse af lokalplanen må ejendomme, der er omfattet af planen kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser (jf. Lov om planlægning, § 18).

Den eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil.

Planen medfører ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v., der er indeholdt i planen.

Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af planens bestemmelser, under forudsætning af, at det ikke er i strid med principperne i planen.

Mere væsentlige afvigelser fra planen, der ikke er i overensstemmelse med planens principper kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

I henhold til Lov om planlægning, § 47, kan der foretages ekspropriation af private ejendomme eller rettigheder over ejendomme, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af planen.

Privatretlige servitutter og øvrige tilstandsservitutter, der måtte være uforenelige med planens bestemmelser, fortrænges af lokalplanen, når Kommunalbestyrelsen har foretaget offentlig bekendtgørelse om planens endelige vedtagelse.