I dette afsnit gives der en oversigt over, hvordan planen forholder sig til overordnet planlægning og andre love end Planloven.
Kommuneplanen
Lokalplanområdet er omfattet af Kalundborg Kommuneplan 2021-2032. Kommuneplanen fastsætter hovedstrukturen for hele kommunens arealanvendelse, dels ved retningslinjer for arealanvendelsen og dels rammer for indholdet i de fremtidige lokalplaner.
Lokalplanen er udarbejdet parallelt med Kommuneplantillæg nr. 13. Der henvises derfor til Kommuneplantillæg nr. 13 for redegørelse om forhold til anden planlægning.
Kommuneplantillæg nr. 13
Lokalplanområdet ligger inden for tre kommuneplanrammer K05.E09, K05.E10 og K05.E14 i Kalundborg Kommuneplan 2021-2032.
Lokalplanen er ikke i overensstemmelse med kommuneplanens rammedel. Derfor ledsages lokalplanen af kommuneplantillæg nr. 13, som sikrer den nødvendige overensstemmelse mellem kommuneplan og lokalplan.
Med kommuneplantillægget udvides rammeområde K05.E14 med 23,8 ha, og rammeområde K05.E09 og K05.E10 reduceres tilsvarende. Rammeområde K05.E10 vil herefter alene omfatte arealet nord for jernbanen, mens K05.E14 vil omfatte arealet syd for jernbanen. Grænsen mellem rammeområde K05.E09 og det udvidede K05.E14 justeres, så lokalplanområdet ligger helt inden for K05.E14.
Rammebestemmelserne fra K05.E14 videreføres med tilpasninger, bl.a. suppleres anvendelsen med lagervirksomheder i tilknytning til industri og produktionsvirksomheder, den maksimale højde for bebyggelse ændres fra 15 m til maks. 19 m og maks. kote 23.20 (DVR90), og krav om plantebælte til at skærme byggefelter langs rammeområdets sydlige afgræsning mod Rørmosen.
Med lokalplanen fastsættes det, at bebyggelse inden for lokalplanens byggefelt ikke må overstige kote 23.20 (DVR90), men der fastsættes ingen maksimal bygningshøjde, hvorfor bygningshøjden kan overstige 19 m, hvis det omkringliggende terræn er lavere end kote 4.2. Af kommuneplanens generelle rammebestemmelser fremgår det:
”De for rammeområderne anførte bebyggelsesprocenter og højdegrænser vil normalt ikke kunne overskrides. Kommunalbestyrelsen kan dog – uden kommuneplantillæg – vedtage lokalplaner med overskridelser heraf, hvis der i lokalplanen redegøres herfor. Desuden kan der tillades afvigelser fra kommuneplanen i henhold til en konkret vurdering og nabohøring.”
Det væsentlige i planlægningen er, at bebyggelsens ikke skærmer for kigget mellem kirkerne i Tømmerup og Årby, hvorfor den maksimale bygningskote fastsættes til 23.20 (DVR90). Lokalplanen er således i overensstemmelse med kommuneplanens rammebestemmelser.
Figur 13: Lokalplanområdet og kommuneplanens rammeområder.
Kystnærhedszonen
Lokalplanområdet ligger inden for kystnærhedszonen. Kystnærhedszonen er en planlægningszone, ikke en forbudszone. Hensigten med kystnærhedszonen er at friholde kystområderne for bebyggelse og anlæg, som ikke er afhængige af kystnærhed. Det stiller særlige krav til planlægningen i de kystnære områder om at sikre den mindst mulige påvirkning af kystlandskabet.
De åbne kyststrækninger er særligt sårbare, hvorfor udgangspunktet er, at nyt byggeri og anlæg skal placeres bagved eksisterende bebyggelse. Kystnærhedszonen omfatter kystområderne i indtil 3 km fra kysten.
For ny bebyggelse og nye anlæg i kystnærhedszonen skal der som udgangspunkt redegøres for den visuelle påvirkning, og hvis bebyggelsen overstiger en bygningshøjde på 8,5 m, skal der gives en begrundelse herfor.
Planområdet ligger inden for område udlagt til produktionsvirksomheder og er allerede omfattet af kommuneplanrammer. Planlægningen giver mulighed for at udvide og supplere eksisterende erhvervsområde med produktionsvirksomheder. Området er omfattet af kommuneplanens rammedel og udlagt til erhverv. Parallelt med lokalplanen udarbejdes kommuneplantillæg nr. 13, som hæver den maksimale bebyggelseshøjde fra hhv. 8,5 og 15 m til maks. kote 23.20 (DVR90). Højden hæves for at give mulighed for bygningsvolumener med den nødvendige lagerkapacitet.
Med lokalplanen fastsættes en maksimal tagkote i kote 23.20 (DVR90). Dog tillades skorstene og lignende med en højde på op til 50 m.
Planområdet ligger på den østlige side af Kalundborg by, ca. 2,5 km fra kysten. Området ligger, ligesom Kalundborg by, lavt i terrænet. Mod vest ligger Kalundborg by samt et eksisterende erhvervsområde mellem planområdet og kysten. Grundet afstanden og karakteren af det mellemliggende byområde vurderes det, at den fremtidige erhvervsbebyggelse ikke vil være synlig fra kysten på modsatte side af Kalundborg by.
Nord og syd for planområdet stiger terrænet væsentligt. Bebyggelse i planområdet vil derfor ikke kunne opleves fra kystlandskaberne hhv. nord og syd for højderyggene.
Det vurderes samlet, at bebyggelse i planområdet ikke forventes at kunne erkendes fra kystlandskabet og derfor ikke vil påvirke kystlandskabet.
Figur 14: Luftfoto af planområdet og omgivelser. Kystnærhedszonen er vist med blå, fremtidigt rammeområde K05.E14 er indikeret med hvid.
Figur 15: Overdrevet skyggekort, SFDI. Planområdet er markeret med en rød plet. På kortet ses, at terrænet stiger mod nord og syd. Mellem planområdet og vigen mod vest ligger Kalundborg by.
Museumsloven
Ved påbegyndelse af bygge- og anlægsarbejder i lokalplanområdet kan bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde udføres, i henhold til Museumslovens § 25 anmode det lokalt ansvarlige museum om at tage stilling til, hvorvidt arbejdet vil berøre væsentlige fortidsminder. Museet skal herpå inden for en frist på 4 uger komme med en udtalelse, der eventuelt vil blive baseret på en arkæologisk forundersøgelse.
Det lokalt ansvarlige museum: Museum Vestsjælland, Arkæologisk afdeling: plan@vestmuseum.dk. (www.vestmuseum.dk)
Har bygherre eller entreprenør ikke indhentet en sådan udtalelse, vil udgifter til standsning af arbejdet (i op til ét år) og til arkæologiske undersøgelser påhvile bygherren.
Gældende regler og vejledninger kan findes på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside www.slks.dk.
Naturmiljø
Habitatdirektivet
EU's Habitatdirektiv udpeger internationale naturbeskyttelsesområder (Natura 2000-områder) og beskyttelse af visse arter (Bilag IV-arter).
Natura 2000
Natura 2000-områderne er udpeget efter henholdsvis Habitatdirektivet og Fuglebeskyttelsesdirektivet. Områderne danner tilsammen et økologisk netværk af beskyttede naturområder i hele EU. Det overordnede mål for et Natura 2000-område er at sikre eller genoprette gunstig bevaringsstatus for de naturtyper og arter, der udgør udpegningsgrundlaget.
Nærmeste Natura 2000-område er N154 ”Sejerø Bugt, Saltbæk Vig, Bjergene, Diesebjerg og Bollinge Bakke”, som er beliggende ca. 3,7 km i nordøstlig retning. Natura 2000-området består af habitatområderne H135 og H244 samt fuglebeskyttelsesområderne F94 og F99. Udpegningsgrundlaget for habitatområderne omfatter naturtyper knyttet til det marine, skove og vådområder. Arter på udpegningsgrundlaget er ikke registreret inden for planområdet. I § 3-områderne syd og nord for planområdet er der registreret stor vandsalamander, som er på udpegningsgrundlaget. Udpegningsgrundlaget for fuglebeskyttelsesområderne omfatter fugle, som ikke er registreret i planområdet eller i § 3-områderne syd eller nord herfor.
Herudover er N166 ”Røsnæs, Røsnæs Rev og Kalundborg Fjord” beliggende ca. 4 km mod vest. Natura 2000-området omfatter habitatområde H195. På udpegningsgrundlaget er en række naturtyper tilknyttet det marine og kystnære samt skov. Der er ikke registreret arter på udpegningsgrundlaget inden for planområdet. I § 3-områderne syd og nord for planområdet er der registreret stor vandsalamander, som er på udpegningsgrundlaget. Vurdering af stor vandsalamander følger herunder.
Regnvand bortledes via regnvandsbassiner med rensning, og området indrettes så overfladevand kan tilbageholdes ved hverdagsregn og skybrud. Regnvandet adskiller sig ikke fra almindeligt overfladevand fra byområder. Stoffer som er årsag til manglende målopfyldelse i Kalundborg Fjord udledes i koncentrationer under miljøkvalitetskriterierne, og indhold af næringsstoffer i regnvandet vil reduceres i forhold til nuværende udledning. Samlet vurderes udledning af regnvand ikke at medføre en væsentlig påvirkning af recipienterne Kærby Å og Kalundborg Fjord.
Der vurderes ikke at være påvirkning af nærliggende Natura 2000-områder fra luftemission eller som følge af støj.
Det vurderes samlet, at lokalplanen ikke vil påvirke Natura 2000-områderne væsentligt.
Bilag IV-arter
Habitatdirektivet forpligter medlemslandene til at sikre en streng beskyttelsesordning for en række dyr og planter overalt i landet. De arter, der er omfattet af beskyttelsesordningen, fremgår af habitatdirektivets bilag IV.
Inden for lokalplanens område kan der potentielt forekomme flere forskellige arter på bilag IV herunder padder, markfirben og flagermus. Derfor er der udarbejdet en bilag IV-artsvurdering (en registrering og vurdering af forekomst af bilag IV-arter samt om der er yngle- eller rasteområder i planområdet) i forbindelse med udarbejdelse af plangrundlaget. Det fremgår af vurderingen, at der er registreret forekomst af markfirben langs jernbanen og stor vandsalamander i tilknytning til naturområderne mod syd og grøften langs den eksisterende blinde adgangsvej. Herudover er det vurderet, at der er flagermusegnede træer inden for det udlagte byggefelt A. Derudover er der i omgivelserne til området kendskab til forekomst af stor vandsalamander og spidssnudet frø.
Markfirben
Alle skråninger, læhegn og andre typer af yngle- og rasteområder, der potentielt kunne huse markfirben er undersøgt i og omkring planområdet af flere omgange. I bilag IV-artsvurderingen er der registreret forekomst af markfirben langs jernbanen og ved Hovvejen beliggende nord og nordvest for planområdet. Begge vurderes at udgøre et levested, men kun jernbanen udgør en spredningskorridor for markfirben.
Forekomst af markfirben og potentielle yngle- og rastesteder i planområdet er kortlagt. I det nordvestlige hjørne af planområdet er der ved besigtigelse fundet flere individer af markfirben. Det vurderes, at en mindre del af planområdet udgør et levested for markfirben. Derudover vurderes det, at samme område kan være fødesøgningsområde. Med lokalplanen udlægges grønne områder, der kan fungere som erstatningshabitatet, og det vurderes, at den økologiske funktionalitet af området vil blive opretholdt.
Der skal i forbindelse med anlægsarbejde i området foretages afværgeforanstaltninger til sikring af markfirben. Det bemærkes, at indsamling og flytning af markfirben kræver dispensation fra Artsfredningsbekendtgørelsen.
Flagermus
Egnede yngle- og rastesteder for flagermus i og omkring planområdet er blevet kortlagt. Det vurderes, at de primære levesteder og fourageringsområder for flagermus findes syd for planområdet ved Kærby Å og Rørmosen, og at den eksisterende beplantning og levende hegn inden for området ikke har en væsentlig indflydelse på områdets økologiske funktionalitet for flagermus. Det vurderes derfor , at områdets økologiske funktionalitet for flagermus kan opretholdes.
Stor vandsalamander
I bilag IV-artsvurderingen er planområdets potentielle yngle- og rasteområder kortlagt.
Potentielle levesteder for stor vandsalamander er desuden undersøgt i hele området øst for Kalundborg. Arten er kun fundet på en anden lokalitet, ved Ubberup syd for Holbækvej, og er i nærområdet kun fundet i engene ved Kærby Å.
Det vurderes, at planområdets eksisterende krat og læhegn ville kunne fungere som vinterrastelokalitet for stor vandsalamander, men da der ikke er egnede ynglelokaliteter i planområdet vurderes disse områders betydning som rastested ubetydelig. Ligeledes vurderes temporære vådområder på markarealet ikke at udgøre et levested.
Der er registreret forekomst af stor vandsalamander i tilknytning til § 3-beskyttet mose og eng syd for planområdet; herudover er der ved besigtigelse fundet et individ i vejgrøften til den eksisterende vej inden for lokalplanområdet. § 3-områdets naturtilstand er lav, men det er dog vurderet som et potentielt levested for stor vandsalamander. Grundet områdets naturtilstand og udlægget af nye naturområder inden for lokalplanområdet vurderes det, at den økologiske funktionalitet for stor vandsalamander kan opretholdes.
Der skal i forbindelse med anlæg af veje og lignende anlægsarbejde i området foretages afværgeforanstaltninger til sikring af stor vandsalamander.
Øvrige padder
Ud over skrubtudse er der ikke fundet rastende padder i planområdet, og det vurderes, at områdets værdi for padder er lav. Da lokalplanen ikke nedlægger eksisterende ynglelokaliteter, vurderes det, at lokalplanen ikke vil medføre væsentlige påvirkninger for padder i nærområdet.
Syd og nord for planområdet er der registreret spidssnudet frø, men ikke inden for lokalplanens område. Det vurderes, at lokalplanområdet ikke er egnet yngle- eller rasteområde for spidssnudet frø.
Artsfredningsbekendtgørelsen
Artsfredningsbekendtgørelsen (bekendtgørelse. nr. 521 af 25. marts 2021) omfatter en række dyre- og plantearter. Hensigten med fredningen er at beskytte arterne imod udryddelse.
Inden for lokalplanens område kan der potentielt forekomme flere forskellige fredede arter. Der er samtidig med bilag IV-artsvurderingen foretaget en vurdering i forhold til fredede arter. Det fremgår af vurderingen, at der er registreret forekomst af skrubtudse. Området vurderes at være egnet levested for skrubtudse, som kan leve på de fleste landhabitater, hvor der er ynglevandhuller i nærheden. Der vil derfor forud for anlægsarbejdet, skulle ansøges om dispensation fra artsfredningsbekendtgørelsen til at indfange skrubtudser. Syd og nord for planområdet er der kendskab til forekomst af grøn frø og butsnudet frø.
Det vurderes, at områdets økologiske funktionalitet for padder kan opretholdes.
Naturbeskyttelseslovens § 3
I lokalplanområdets sydlige del er der registreret to § 3-områder med hhv. beskyttet eng og beskyttet mose. § 3-områderne omfatter arealer, der i lokalplanen er udlagt vej og byggefelt, og lokalplanens realisering vil derfor medføre ændring i § 3-områdernes tilstand, hvilket forudsætter dispensation efter naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 3. Kalundborg Kommune er dispensationsmyndighed.
Når beskyttet natur ændres eller fjernes, skal den erstattes med ny natur, og der skal samlet være tale om naturforbedrende tiltag.
Figur 16: Lokalplanområdet og §3-områder.
Grønt Danmarkskort
Lokalplanområdet ligger inden for udpegninger af økologiske forbindelser og potentielle økologiske forbindelser udpeget som en del af Grønt Danmarkskort.
Udgangspunktet for de økologiske forbindelser er, at der ikke må anlægges veje og tekniske anlæg, hvis dyr og planters spredningsmuligheder forringes. I det tilfælde, hvor anlæggene ikke kan placeres andetsteds, skal der indtænkes anlæg som faunapassager og/eller erstatningsbiotoper. I de potentielle økologiske forbindelser tilstræbes det, at eksisterende naturområder sikres mod en udvikling, der kan forringe spredningsmulighederne for det nuværende dyre- og planteliv. Det tilstræbes samtidig at etablere nye naturarealer i forbindelserne.
De økologiske forbindelser omfatter ledelinjer og korridorer, der skaber sammenhæng og et netværk af naturområder. Udpegningen skal medvirke til at øge spredningsmulighederne og udbredelsen af de naturlige arter i det pågældende område. De potentielle økologiske forbindelser er områder, som tidligere kan have været natur, der kan retableres og dermed har potentiale til at udvikle sig til økologiske forbindelser. Det kan også være områder, som kan udvide eller skabe sammenhæng mellem eksisterende værdifulde naturområder.
På den baggrund og i overensstemmelse med udpegningerne i Grønt Danmarkskort er der i lokalplanen fastsat bestemmelser, som fremmer spredningsmulighederne for dyr og planter. Dette er blandt andet sikret ved grønne korridorer i den østlige og vestlige del af planområdet. De grønne korridorer skal have en bredde på hhv. mindst 10 og 50 m og udlægges som engarealer, hvorved områderne vil udvikles til nye naturområder. I tilknytning til de grønne korridorer er udlagt arealer til regnvandsbassiner, der skal gives et naturligt udseende, og hvis sider ikke må have en hældning på mere end 1:5. For at sikre sammenhængende natur skal regnvandsbassiner med naturkvalitet have tilknytning til de grønne korridorer og beplantningsæltet langs den sydlige adgangsvej. Der skal etableres underføringer under veje i lokalplanområdet, og de grønne korridorer vil således tilgodese spredningsmulighederne for de eksisterende naturområders dyre- og planteliv.
Det vurderes på den baggrund, at lokalplanen er i overensstemmelse med udpegningerne i Grønt Danmarkskort.
Trafik
Lokalplanområdet vejbetjenes ad en eksisterende sidevej til Rendsborgparken. Vejen forlænges på tværs af området og vil have forbindelse til en fremtidig omfartsvej mod øst. Omfartsvejen vil have forbindelse til Kalundborgmotorvejen, der er under udbygning, og lokalplanens veje er således blot et led i en større udbygning af infrastrukturen i Kalundborg øst. Se figur 4 under "Lokalplanens baggrund". Der er foretaget en vurdering af de samlede planer for en ny vejstruktur.
Når lokalplanen er realiseret og det fremtidige vejnet er fuldt udbygget i 2035, vil placeringen af de påtænkte erhvervsfaciliteter inden for lokalplanområdet og de kommende adgangsforhold hjælpe med at aflaste Hovvejen for op mod 15 % af lastbiltrafikken. Kapacitetsmæssigt vil det resultere i en marginal forbedring, men den reducerede lastbiltrafik vil give et positivt bidrag til det samlede trafikbillede på Hovvejen.
Støj og vibrationer
Støj og vibrationer fra jernbaner
I henhold til Miljøstyrelsens Vejledning nr. 1/1997 "Støj og vibrationer fra jernbaner" med tillæg fra 2007 fastsættes de vejledende grænseværdier for støj fra jernbanen mod kontorer til Lden 69 dB. Med lokalplanen gives mulighed for, at der i tilknytning til de øvrige funktioner i lokalplanområdet kan etableres kontorer.
Der er i forbindelse med udarbejdelse af planforslaget foretaget en beregning af støjbelastning, som viser, at grænseværdien på 69 dB Lden overholdes med god margin på alle facader.
Trafikstøj
I henhold til Miljøstyrelsens vejledning nr. 4/2007 ”Støj fra veje” må boliger og kontorer ikke udsættes for en støjbelastning der overstiger hhv. 58 og 63 dB. For at sikre, at realisering af planen ikke belaster eksisterende naboer eller kommende kontorer i erhvervsbygningen med vejstøj udover de vejledende grænseværdier, er der foretaget en beregning på støj fra veje. Støjberegningen viser, at grænseværdierne for vejstøj er overholdt.
Ekstern støj fra virksomheder.
Miljøstyrelsens vejledning nr. 5/1964 om ekstern støj fra virksomheder fastsætter vejledende grænseværdier for støj fra virksomheder.
Der er i forbindelse med udarbejdelse af planforslaget foretaget en beregning af den forventede virksomhedsstøj. Støjberegningen viser, at der ikke forventes at være overskridelse af de vejledende grænseværdier for ekstern støj fra virksomheder.
Forsyning
Spildevand
Den vestlige del af lokalplanområdet er omfattet af kloakopland Hovvejen Øst i Spildevandsplan 2023-2027. Kloakopland Hovvejen øst er ikke kloakeret, men udlagt til seperatkloakering. Den østlige del af planområdet er beliggende uden for spildevandsplanens oplande. Der udarbejdes et tillæg til spildevandsplanen som udlægger hele planområdet til seperatkloakering.
Afløbskoefficienten for erhvervsområder er fastlagt til 60 % i Spildevandsplan 2023-2027. Lokalplanen udlægger i overensstemmelse med spildevandsplanen areal til regnvandsbassiner inden for området.
Varmeforsyning
Området er delvist omfattet af Varmeplan for Kalundborg Kommune af 1979 og delvist beliggende uden for varmeplanens område. Den del af planområdet, som er omfattet af varmeplanen, er udlagt til naturgasforsyning. I henhold til varmeforsyningsloven og planloven kan der ikke pålægges grundejere tilslutningspligt til naturgas.
Området forventes opvarmet med fjernvarme eller ved varmepumpe.
Vandforsyning
Vandforsyningen af lokalplanområdet vil finde sted fra Kalundborg Vandforsyning A/S.
Renovation
Af hensyn til fremkommeligheden i området skal køreveje for renovationsbiler og vendepladser indrettes efter reglerne i Kalundborg Kommunes Regulativ for husholdningsaffald/Regulativ for erhvervsaffald, som kan læses på Kalundborg Kommunes hjemmeside www.kalundborg.dk.
Af hensyn til arbejdsmiljøet skal transportvejene mellem afhentningssted og renovationsbilerne leve op til kravene i Kalundborg Kommunes Regulativ for husholdningsaffald/Regulativ for erhvervsaffald.
Servitutter
Ved udarbejdelsen af lokalplanen er servitutter inden for planområdet gennemgået. Der er registreret en række ledningsservitutter og dræn, som skal håndteres, ligesom der er udlagt færdselsret. Langs med Hovvej er tinglyst en vejbyggelinje på 20 m fra vejmidte plus eventuelt højde og passagetillæg.
Privatretlige byggeservitutter og andre tilstandsservitutter, der er uforenelige med lokalplan, fortrænges af lokalplanen i henhold til planlovens § 18.