Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning (LBK nr. 1157 af 1. juli 2020) fastsættes følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens bestemmelser er bindende og indberettes på Plandata.dk.

Tekst i grå boks har til formål at forklare og illustrere lokalplanbestemmelserne. Tekst skrevet i grå boks er altså ikke lokalplanbestemmelser, og er således ikke bindende.

Lokalplanen har til formål: 

1.1

At fastlægge områdets anvendelse til blandede boligformål i form af åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse.

1.2

At udlægge areal til fælles grønne opholdsarealer.

1.3

At sikre god visuel og fysisk sammenhæng med det omkringliggende landskab.

2.1

Lokalplanen afgrænses som vist på kortbilag 1 og opdeles i delområderne A, B og C.

Lokalplanområdet omfatter dele af matr. nre.: 1ahz, 1ahæ, 1ahø, 1aia, 1aib, 1aic, 1aid, 1aie, 1aif, 1aig, 1aik, 1ail, 1aim, 1ain, 1aip, 1aiq, 1air, 1ais, 1ait, 1aiu, 1aiv, 1aix, 1aiy, 3a, 3b, 3c, 3d, 4, 5, 6, 7, og 9 alle Ladegården, Kalundborg Jorder

samt alle parceller, der efter lokalplanens offentlige bekendtgørelse, udstykkes fra den nævnte ejendom inden for lokalplanens område.

2.2

Lokalplanområdet er beliggende i byzone og forbliver i byzone ved offentliggørelsen af denne lokalplan.

3.1

Områdets anvendelse fastlægges til åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse med tilhørende friarealer o.l. fællesfaciliteter til den lokale forsyning.

3.2

Delområde A må kun anvendes til åben/lav boligbebyggelse i form af parcelhuse og fælles friarealer.

3.3

Delområde B må kun anvendes til tæt-lav boligbebyggelse i form af rækkehuse, kædehuse eller dobbelthuse.

3.4

Delområde C må kun anvendes til fælles friarealer.

4.1

Udstykning må kun foretages i overensstemmelse med udstykningsplanen som vist i princippet på kortbilag 3.

5.1

Vejadgang til lokalplanområdet skal ske ved tilslutning til Herredsåsen, som vist i princippet på kortbilag 3.

5.2

Der udlægges arealer til interne boligveje A-B, C-D og E-F i en bredde på 8 m som vist i princippet på kortbilag 3.

Derudover udlægges areal til intern boligvej G-H i en bredde på 6,00 m som vist i princippet på kortbilag 3.

5.3

Interne boligveje anlægges med kørebaner i følgende minimumsbredder:

  • Vejforløbene A-B, C-D og E-F: 5 meter
  • Vejforløb G-H: 3,5 meter

Interne boligveje belægges med sort asfalt eller grusarmeret asfalt. 

5.4

Belysning af veje/stier i lokalplanområdet må kun udføres som lav parkbelysning i form af maks. 0,90 m høje pullertbelysning.

5.5

Langs de interne boligveje kan der anlægges sti eller fortov i en bredde på to meter. Stier skal anlægges med en belægning i asfalt. Fortove skal anlægges med betonfliser og evt. chaussésten.

Overkørsel til parcelhusgrunde må etableres i en bredde på maksimalt 6,00 m.

5.6

Der udlægges areal til de på kortbilag 3 viste stiforløb (a-b, c-d, e-f og g-h) mellem de enkelte klynger af parcelhuse. Stierne udlægges i en bredde på 2,50 m.

5.7

De tværgående stier mellem parcelhusene anlægges i grusbelægning eller som trampestier. 

5.8

Boligveje og stier inden for lokalplanområdet udlægges som private fællesveje.

5.9

Der skal anlægges parkeringspladser svarende til minimum: 

  • 2 parkeringspladser pr. bolig ved åben-lav boligbebyggelse.
  • 1,5 parkeringsplads pr. bolig ved tæt-lav boligbebyggelse. 

Parkeringspladser skal etableres på egen grund eller i tilknytning til den enkelte bolig ved tæt-lav boligbebyggelse.

6.1

Delområde A: Bebyggelsesprocenten inden for delområde A må ikke overstige 30 for den enkelte ejendom.

6.2

Delområde B: Der må maksimalt opføres 18 boliger inden for delområde B og bebyggelsesprocenten for delområdet må ikke overstige 40. 

6.3

Delområde B: Bebyggelse inden for delområde B skal opføres inden for de på kortbilag 3 viste byggefelter.

6.4

Ved opførelse af rækkehuse inden for delområde B skal der ske en forskydning på 1 meter for minimum hver 3. boligenhed.

Bestemmelsen skal sikre at der skabes en større variation i bebyggelsen og et mere dynamisk gaderum langs den nordlige boligvej G-H.

6.5

Delområde A: Bebyggelsen inden for delområde A må maksimalt opføres i én etage med udnyttet tagetage. Den samlede bygningshøjde må ikke overstige 8 meter målt fra fastlagt niveauplan.

Kommunen fastlægger et niveauplan for hver grund. Det enkelte hus kan have forskellige niveauplaner afhængig af terrænet. Nødvendig terrænregulering i forbindelse med bebyggelsens opførelse, skal godkendes i forbindelse med byggeansøgningen.

6.6

Delområde B: Bebyggelsen inden for delområde B må maksimalt opføres i to etager og den samlede bygningshøjde må ikke overstige en højde på 8 m målt fra fastlagt niveauplan.

6.7

Delområde A: På de fælles friarealer inden for delområde A som vist på kortbilag 3 kan der opføres op til 50 m2 sekundær bebyggelse, der understøtter ophold og rekreativ brug af de fælles friarealer. 

Sekundær bebyggelse der understøtter ophold og rekreativ brug kan f.eks. være overdækning til borde/bænke, væksthuse, redskabskure, mv.

6.8

Der må ikke etableres bygninger, herunder også sekundære bygninger, samt private haver/terrasser inden for byggelinjen 5 meter fra det beskyttede markdige som vist i princippet på kortbilag 3.

Byggelinjen langs beskyttede sten- og jorddiger omfatter ikke stier.

7.1

Delområde A: Tagflader på boligbebyggelse inden for delområde A skal udformes som saddeltage med fuldmuret gavl, evt. afvalmede eller som tage med ensidig taghældning.

Tagflader med ensidig taghældning skal have en hældning på mellem 10-30 grader. 

7.2

Delområde B: Taglader på tæt-lav boligbebyggelse inden for delområde B skal udformes som saddeltage med muret gavl eller som tage med ensidig taghældning.

Tagflader med ensidig taghældning skal have en hældning på mellem 10-30 grader. 

7.3

Tagflader på boligbebyggelse skal dækkes af tegl, tagpap, skifer eller betontegl og fremstå i enten røde eller gule nuancer samt sort eller materialernes naturlige farve.

Tagflader må ikke udføres i reflekterende materialer med undtagelse af tagvinduer, solpaneler eller lignende.

Materialer med et glanstal på over 20 betragtes som reflekterende

7.4

Der kan opsættes solpaneler på tagflader eller nedfældet i tagflader, såfremt de tilpasses bygningens arkitektur og geometri.

7.5

Facader/udvendige bygningssider på primær bebyggelse skal udføres i enten almindeligt murværk af teglsten, i en kombination af teglsten og træ, eller kun træ. Murede facader kan eventuelt filtses/tyndpudses.

8.1

Hegning i skel skal fremstå som levende hegn af egnskarakteristiske og hjemmehørende arter.

Eksempler på hjemmehørende buske

Kornel, Dværgmispel, Tjørn, Benved, Tørst, Vedbend, Havtorn, Kristtorn, Ene, Gedeblad, Pors, Korsved, Ribs, Rose Klynger, Hyld, Røn, Tornblad og Kvalkved

Se i øvrigt bilag A for liste over hjemmehørende slægter af buske og træer

8.2

Delområde B: Hegn i øvrige skel (naboskel) inden for delområde B kan endvidere udføres i naturligt eller malet træ.

8.3

Hegn i skel mod vej må ikke overstige 1,5 meter.

8.4

Efter byggemodning må der maksimalt terrænreguleres +/- 0.5 meter og ikke nærmere naboskel end 1,0 m.

Der kan dog udføres nødvendig terrænregulering i forbindelse med etablering af LAR-anlæg, veje og stier og lignende fællesanlæg.

8.5

Kommunalbestyrelsen kan tillade, at der kan terrænreguleres ud over de 0,5 meter som nævnt i § 8.4, hvis det er en forudsætning for opførelsen af bolig på ejendommen.

Tilladelsen skal søges hos Kalundborg Kommune og beror på en konkret vurdering af det enkelte projekt.

8.6

Støttemure som er nødvendige for opførelsen af boligbebyggelse skal opføres i rustikke beton- eller granitsten med ru overflade og skal begrønnes. Støttemure må ikke overstige 80 cm.

Der må ikke etableres fritstående støttemure.

8.7

Ubebyggede arealer må ikke anvendes til oplag eller til placering af uindregistrerede køretøjer, campingvogne, både og lignende. Arealer som ikke benyttes til gårdsplads eller indkørsel, skal anlægges og vedligeholdes som have.

8.8

Der skal reserveres areal til affaldsbeholdere i overensstemmelse med Kalundborg Kommunes regulativ om husholdningsaffald. 

8.9

Delområde A: Grønne fællesarealer inden for delområde A, vist på kortbilag 3 udlægges som offentligt grønt friareal.

Arealet skal overvejende have en karakter af ekstensivt plejet engareal med græsser og vilde blomster, evt. nyttehaver. Som supplement kan der plantes enkelte solitære buske og træer af egnstypiske og hjemmehørende arter, med det formål at skabe naturlige læ-rum og underopdelinger af arealet.

Der kan placeres mindre inventar, som f.eks. borde, bænke,  bålpladser, legeredskaber mv., der kan understøtte rekreative opholdsmuligheder, såfremt der ikke ændres på terrænets overordnede forløb jf. §6.7.

8.10

Delområde C: Kilerne mellem bebyggelsen inden for delområde C skal have en karakter af ekstensivt plejet engareal med græsser og vilde blomster. Dog kan der som supplement plantes enkelte solitære buske og træer af egnstypiske og hjemmehørende arter, med henblik på at skabe mindre læ-rum og nicher. 

8.11

Delområde B: For at sikre en klar opdeling mellem de eksisterende rækkehuse og den fremtidige bebyggelse inden for delområde B skal der plantes et solitært træ som vist i princippet på kortbilag 3.

8.12

Det bevaringsværdige sten- og jorddige som vist på kortbilag 3 skal respekteres og tilstanden på diget må ikke ændres jf. museumsloven. 

Diger i byzone er ikke omfattet af "Museumlovens" beskyttelsesordning, jf. § 1, stk. 2, nr. 1 i "Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende" (BEK nr. 1190 af 26/09/2013). Diger i byzone kan beskyttes gennem lokalplanlægningen i lighed med ovenstående bestemmelse.

8.13

Arealet inden for byggelinjen, som vist på kortbilag 3, udlægges som en del af det grønne friareal og skal have en karakter af ekstensivt plejet engareal med græsser og vilde blomster. 

9.1

Ledninger til el, telefon, ladestandere, antenner og lignende skal fremføres som jordkabler under terræn.

Eksisterende ledninger skal respekteres eller omlægges efter aftale med ledningsejer. 

9.2

I tilknytning til bebyggelse kan der installeres varmepumper, slanger og lignende tekniske anlæg, som muliggør etablering af jord- og solvarmeanlæg. Jordvarmeanlæg kan etableres med vertikale eller horisontale slanger.

Etablering af anlæg til jordvarme må ikke medføre synlige installationer i terrænet.

10.1

Ved endelige vedtagelse og offentlige bekendtgørelse af lokalplan 578 for boliger på Herredstoften ophæves lokalplan nr. 1-4.5 for et boligområde ved Skolen på Herredsåsen i sin helhed.

Ny bebyggelse eller ændret anvendelse af ubebyggede arealer må ikke tages i brug uden Kalundborg Kommunes tilladelse, før nedennævnte anlæg er udført for den del af området, som tages i brug.

11.1

at bebyggelsen er separatkloakeret og tilsluttet kloaksystemet efter Kalundborg Kommunes anvisning.

11.2

at fælles friarealer er udført i overensstemmelse med § 8.

11.3

at den interne boligvej, stiforløb og parkeringsarealer er anlagt i overensstemmelse med § 5.

12.1

Der skal oprettes en grundejerforening med medlemspligt for samtlige ejere af ejendomme inden for lokalplanområdet.

12.2

Grundejerforeningen skal, efter krav fra Kalundborg Kommune, sammenslutte sig med en eller flere bestående grundejerforeninger for tilgrænsende områder i en fælles grundejerforening (paraplyforening), som varetager drift og vedligehold af hele eller dele af området på Herredsåsen

12.3

Grundejerforeningen skal oprettes senest når Kalundborg Kommune forlanger det.

12.4

Grundejerforeningens vedtægter og ændringer heraf skal godkendes af Kalundborg Kommune.

12.5

Grundejerforeningen skal forestå drift og vedligeholdelse af fællesarealer, beplantning, veje, stier, belysning, og fællesanlæg. Herunder evt. opsætning, vedligeholdelse og betjening af ”gruskasser” til glatførebekæmpelse af særlig udsatte og stejle vejstrækninger.

Efter Kommunalbestyrelsens endelige vedtagelse og offentlige bekendtgørelse af lokalplanen må ejendomme, der er omfattet af planen kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser (jf. Lov om planlægning, § 18).

Den eksisterende lovlige anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil.

Planen medfører ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v., der er indeholdt i planen.

Kommunalbestyrelsen kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af planens bestemmelser, under forudsætning af, at det ikke er i strid med principperne i planen.

Mere væsentlige afvigelser fra planen, der ikke er i overensstemmelse med planens principper kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

I henhold til Lov om planlægning, § 47, kan der foretages ekspropriation af private ejendomme eller rettigheder over ejendomme, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af planen.

Privatretlige servitutter og øvrige tilstandsservitutter, der måtte være uforenelige med planens bestemmelser, fortrænges af lokalplanen, når Kommunalbestyrelsen har foretaget offentlig bekendtgørelse om planens endelige vedtagelse.