Lokalplanens indhold og formål

Formålet med lokalplanen er at fastsætte rammerne for etablering af en blokfabrik med dertilhørende produktioner, funktioner og anlæg såsom siloer, tanke, værksted, personalefaciliteter o. lign. Derudover fastsættes rammerne for etablering af materialesiloer tiltænkt materiale såsom grus, sand og leca, som en nødvendig del af fabrikkens drift samt mulighed for udvidelse af den eksisterende elememthal inden for området, med henblik på at fremtidssikre plan og område.

Anvendelse

Lokalplanen giver mulighed for erhverv, herunder betonvarefremstilling, grusgravindustri og råstofindvinding samt hertil knyttede produktioner, funktioner og anlæg såsom interne veje, teknikbygninger, tekniske installationer, siloer, tanke o. lign. tilknyttet til driften af fabrikkerne inden for lokalplanområdet.

Bebyggelse

Lokalplanen stiller krav om, at fremtidig bebyggelse skal fremstå som et erhvervsbyggeri i relation til betonvarefremstilling, som allerede ses i området i dag. Blokfabrikken vil blive opført i hvide, grå eller lysegrå stålprofiler med ensfarvet tag, som enten vil være skråt eller fladt. I forbindelse til fabriksbygningen vil der være stålsiloer i grå eller lysegrå farver, som vist i eksemplet på figur 2.

Eksempel Blokfabrik

Figur 2 - Eksempel på lignende byggeri

I nærhed og relation til fabrikken vil der blive etableret materialesiloer, der kan indeholde sand, grus og leca, som vil blive læsset af, for herefter at kunne indgå i fabrikkens produktion. Materialesiloerne er en beton- og stålkonstruktion og vil fremstå i grå eller lysegrå farver (Betonfarve), som vist i eksemplet på figur 2 og 3.

Reference, materialesilo

Figur 3 - Eksempel på materialesilo set fra bunden af konstruktionen

Reference, matieralesilo

Figur 4 - Eksempel på materialesilo set fra toppen af konstruktionen


Tilknyttet blokfabrikken vil en lager- og oplagsplads blive anlagt bl.a. til de materialer og elementer som fabrikken producerer. Denne vil blive belagt med kørefast betonbelægning, da det hovedsageligt vil være tung trafik, der afhenter og aflæsser materialerne. Se eksemplet på figur 2.

Reference, oplagsplads

Figur 5 - Eksempel på lager- og oplagsplads ved lignende byggeri

Den mulige udvidelse af den eksisterende elementhal vil blive udført i samme materialer og udtryk som eksisterende byggeri i grå betonsten el. lign, eller i samme udtryk som blokfabrikken med hvide, grå eller lysegrå stålprofiler, som vist i eksemplet på figur 3.

Reference, elementhal

Figur 6 - Billede af eksisterende elementhal inden for området

Trafik

Lokalplanområdet vejbetjenes fra Nyrandsvej, hvor lokalplanen stiller krav om, at der skal anlægges en ny intern vej i tilknytning til vejen og broen der krydser Skovvej. Den nye vej vil give adgang til blokfabrikken og tilhørende lager- og oplagsplads. Den eksisterende interne vej fra Nyrandsvej fører op til de tiltænkte materialesiloer samt til eksisterende elementhal og dennes lager- og oplagsplads. Vejene i området skal kunne håndtere og være egnet til tung trafik, herunder også redningskøretøjer.

Lokalplanområdet er hovedsageligt forbundet via interne veje og en bro over Skovvej til Skærvefabrikken, hvorfor stort set al trafik, både tung- og persontrafik, kan holdes på interne veje, hvorfor hverken boliger i området eller øvrigt vejnet vil blive væsentligt påvirket og ikke belastet.

Der kan forventes ca. 20 lastbiler, 10 større maskiner og 10 personbiler i løbet af en dag.

Landskab og beplantning

Området bærer præg af at være tidligere og nuværende grave- og råstofindvindingsområde, og har været det gennem længere tid, hvorfor den nye anvendelse vurderes at passe godt ind.
Råstofplanen 2020 påpeger, at Region Sjælland ønsker, at råstofindvindingen koncentreres til færrest mulige graveområder. Det vil i denne henseende være fordelagtigt at placere fabrikken i tæt tilknytning til eksisterende virksomhed og anvendelse.
Projektet er ikke placeret inden for et område, der defineret som værdifuldt landskab. Der er udarbejdet et besigtigelsesnotat af bevoksning ifm. Flagermusregistrering. Der er i den forbindelse taget hensyn til både yngle- og rastesteder for flagermus samt afværgende foranstaltninger. Der er samtidig taget hensyn til §3-beskyttet natur, da lokalplanen ikke berører denne, samt stiller krav om afstand til skel, også mod §3-beskyttet natur.
Dele af området udgør en mindre del af en større sammenhængende økologisk forbindelse. Det er vurderet i miljøscreening at de aktiviteter, der vil ske i området, ikke vil være til hinder dyr og planters spredningsmuligheder. Ligeledes vurderer miljøscreeningen at de aktiviteter, der allerede foregår i området i dag, heller ikke til hinder for dyr og planters spredningsmuligheder.

Ved realisering af planen vil den økologiske forbindelse ikke blive afbrudt, og de centrale dele af de økologiske forbindelser vil ikke blive berørt.

Beskyttet natur

Figur 7 - Beskyttet natur i form af mose, overdrev og sø - Uden for lokalplanområdet

Miljø

I henhold til miljøvurderingsloven (Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter, lovbekendtgørelse nr. LBK 4 af 3/1/2023 er der foretaget en miljøscreening af lokalplanforslaget. Formålet har været at afgøre, hvorvidt planen vil give sandsynlige væsentlige indvirkninger på miljøet. I så fald skal planen miljøvurderes.
Det vurderes samlet, på baggrund af screeningen, at gennemførelse af lokalplanen med tilhørende kommuneplantillæg ikke vil have en væsentlig indvirkning på miljøet, og at der derfor ikke skal udarbejdes en miljøvurdering.
Der er i screeningen bl.a. lagt vægt på:
• At der ikke forekommer forurening af grundvand
• Afstand til §3-beskyttet natur og hensyn til bilag IV arter
• Hensigtsmæssig placering ift. Råstofindvinding og transport

Klima

For at understøtte den grønne omstilling giver lokalplanen mulighed for, at der kan etableres solceller på alle tage inden for lokalplanområdet, og det er intentionen, at fabrikken skal være selvforsynende med el. Samtidig kan flade tage beplantes og begrønnes således at regnvand kan forsinkes og fordampe.
Derudover, med projektets placering i nærhed til råstofområder og skærvefabrikken syd for lokalplanområdet, bliver forbruget af CO2 ift. Tung trafik, reduceret i forhold til, at råstofferne ellers ville skulle transporteres til andre fabrikker længere væk.
På baggrund af undersøgelser udført ifm. Miljøscreening vurderes planen at have en neutral til positiv indvirkning på det samlede CO2 regnskab.

 

Zoneforhold               

Lokalplanområdet er beliggende i landzone og forbliver i landzone efter lokalplanens endelige vedtagelse.

Lokalplanen har efter planloven bonusvirkning, hvilket betyder, at den erstatter landzonetilladelser, der, efter planlovens § 35, stk. 1, er nødvendige for, at lokalplanen kan gennemføres. Bonusvirkningen omfatter udstykning, ændret anvendelse, byggeri, veje og anlægsarbejder, som er beskrevet i denne lokalplan.

Hvis Kommunalbestyrelsen i forbindelse med efterfølgende sagsbehandling ønsker at dispensere fra lokalplanens bestemmelser, kræver det en landzonetilladelse.

Udstykning 

Der kan ske udstykning inden for lokalplanområdet.

Vej-, sti- og parkeringsforhold

Vejadgang til lokalplanområdet sker fra Nyrandsvej. Trafik inden for lokalplanområdet foregår på eksisterende interne veje og stier og er forbundet med bro over Skovvej til Gammelrand Skærvefabrik. Parkering skal ske på egen grund og inde for lokalplanens afgrænsning.

Veje skal etableres således at de kan håndtere og være egnet til tung trafik, herunder også redningskøretøjer.

Bebyggelsens omfang og placering

Der laves byggefelter til etablering af blokfabrik, til anlæggelse af materialesiloer samt til udvidelsen af den eksisterende elementhal. De kaldes byggefelt A, B, og C og vil være hhv. ca. 3300 m2,  ca. 1200 m2 og ca. 1500 m2.

Placering af blokfabrikken er fastlagt hensigtsmæssigt ift. bl.a. tilkørselsmuligheder og terræn.

Inden for byggefelt A må blokfabrikken være maksimalt 15 meter høj og stålsiloer maksimalt 25 meter høje, målt fra naturligt terræn eller fra et fastsat niveauplan.
Inden for byggefelt B må materialesiloerne maksimalt være 17 meter høje, målt fra naturligt terræn eller fra et fastsat niveauplan, fra bunden af konstruktionen.
Inden for byggefelt C må udvidelsen af elementhallen maksimalt være 8 meter høj, målt fra naturligt terræn eller fra et fastsat niveauplan, svarerende til eksisterende byggeri.

Bebyggelsens ydre fremtræden

Blokfabrikken vil blive opført i hvide, grå eller lysegrå stålprofiler, med ensfarvet fladt eller skråt tag. Der vil være porte og døre i facaderne, som adgang for maskiner og personale/medarbejdere. I tæt tilknytning til blokfabrikken vil der blive opført tre stålsiloer i grå eller lysegrå farve. Se figur 2 og 3.

Materialesiloerne vil blive opført i beton og stål, og vil fremstå i grå eller lysegrå (betonfarve). Se figur 3.

Udvidelsen af elementhallen skal holdes i samme udtryk som eksisterende byggeri og skal opføres i grå betonsten ned fladt tag beklædt med sort tagpap, eller i hvid, grå og lysegrå metalprofiler med ensfarvet fladt eller skråt tag i samme udtryk som blokfabrikken.

Ubebyggede arealer, beplantning og hegning   

De ubebyggede arealer bruges hovedsageligt til interne veje og stier samt til lager- og oplagsplads af forskellige produkter og materialer i tilknytning til blokfabrik og eksisterende elementhal. Der må ikke stå forurenende materialer og produkter på udendørs lager- og oplagspladser. Disse skal udelukkende håndteres i lukkede systemer med fast belægning og opsamling, som er tilfældet inden i fabrikkerne.

Der kan inden for lokalplanområdet opsættes hegn i maksimalt 2 meters højde. Området som helhed må dog ikke indhegnes af hensyn til spredning af dyr og planter.

Regn- og overflade håndteres lokalt og nedsives på egen grund jf. den til enhver tid gældende spildevandsplan. Regn- og overfladevand kan også indgå i eksisterende vandcyklus, hvor det nedsives eller afledes på overfladen til nærliggende sø, hvorfra der pumpes vand op til produktionen i området. Den evt. øget mængde vand der måtte tilføres søen, overstiger ikke den mængde der pumpes op til produktionen, og dermed vil der ikke ske ændring i afstrømningen til Bregnine Å. Se bilag 4 for miljøscreening og den supplerende grundvandsredegørelse udarbejdet til planen.

Tekniske anlæg

Der kan inden for lokalplanområdet etableres transformerstationer og lignende tekniske anlæg nødvendige for den daglige drift af fabrik og produktion.

Ledninger skal føres under jorden.

Der må placeres solceller/solpaneler på tagflader.