Bestemmelser

I henhold til Lov om planlægning (LBK nr. 1157 af 1. juli 2020) fastsættes følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens bestemmelser er bindende og indberettes på Plandata.dk.

Tekst i grå boks har til formål at forklare og illustrere lokalplanbestemmelserne. Tekst skrevet i grå boks er altså ikke lokalplanbestemmelser, og er således ikke bindende.

Formålet med lokalplanen er: 

1.1

At fastlægge områdets anvendelse til boligformål i form af tæt-lav boligbebyggelse.

1.2

At sikre, at lokalplanområdet vejbetjenes fra Bakketoppen samt sikre en fremtidig vejadgang til ejendommen matr. nr. 19a Raklev by, Raklev nord for lokalplanområdet.

1.3

At muliggøre en intern vejstruktur for området.

2.1

Lokalplanen afgrænses som vist på kortbilag 1 og opdeles i delområderne B1 og R1.

Lokalplanområdet omfatter matr. nr. 19c og 19d Raklev by, Raklev, samt alle parceller, der efter lokalplanens offentlige bekendtgørelse, udstykkes fra den nævnte ejendom inden for lokalplanens område.

 

 

 

2.2

Lokalplanområdet ligger i byzone og forbliver i byzone ved offentliggørelsen af denne lokalplan.

3.1

Delområde B1 må kun anvendes til tæt-lav boligbebyggelse med tilhørende sekundære bygninger og friarealer samt tekniske installationer/infrastrukturer, som er nødvendige for områdets anvendelse og forsyning.

Tekniske installationer/infrastrukturer, som er nødvendige for områdets anvendelse og forsyning, kan eksempelvis være veje, transformatorstationer, regn- og spildevandsløsninger m.v.

3.2

Delområde R1 må kun anvendes til rekreative formål og offentligt tilgængeligt grønt friareal.

4.1

Området må ikke udstykkes yderligere.

5.1

Vejadgang til lokalplanområdet skal ske ved tilslutning til Bakketoppen, som vist i princippet på kortbilag 2

5.2

Foruden primær vejadgang skal der udlægges areal til vejadgang til ejendommen matr. nr. 19a Raklev by, Raklev, som ligger nord for området som vist i princippet på kortbilag 2. 

5.3

Der udlægges areal til boligveje i en bredde på 7,5 meter som vist i princippet på kortbilag 2.

5.4

Boligveje anlægges med en 5 meter bred kørebane afsluttet med en vendeplads i hver ende. Der skal desuden anlægges et 1,2 meter bredt fortorv i hver side af boligvejen inden for de to boligklynger som vist på kortbilag 3. 

Langs med vejen, der forbinder de to boligklynger, må der kun etableres et 1,2 meter bredt fortorv i den ene side af vejen som vist på kortbilag 3.

5.5

Interne boligveje skal etableres med fast belægning af sort asfalt eller grusarmeret asfalt. Fortorve skal anlægges med fast belægning.

5.6

Der udlægges arealer til to stier i en bredde på min 2 meter som vist i princippet på kortbilag 2 (stierne a-b og c-d).  Øvrige stier indenfor lokalplanområdet tillades. Stierne skal være offentligt tilgængelige.

5.7

Der skal anlægges minimum 1 p-plads pr. bolig ved tæt-lav boligbebyggelse. P-pladser skal etableres i tilknytning til den enkelte bolig. Herudover kan der etableres fælles-/gæsteparkering som vist på situationsplanen (kortbilag 3).

I tillæg til p-pladser i tilknytning til boligerne skal der anlægges 4 p-pladser, der kan anvendes af personer med handicap. Minimum halvdelen af handicapparkeringspladserne anlægges i bredde af min 4,5 m og længde af min 8 m (minibus).

5.8

P-pladser anlægges med permeabel belægning, som f.eks. græsarmering. Handicap p-pladser skal anlægges med fast belægning.

6.1

Boligbebyggelse skal opføres inden for det primære byggefelt som vist på kortbilag 2. 

6.2

Bebyggelsesprocenten for delområde B1 må ikke overstige 20%.

Delområde R1 må ikke bebygges.

6.3

Der må ikke etableres bygninger, herunder også sekundære bygninger, samt private haver/terrasser inden for følgende byggelinjer som vist på kortbilag 2.

  • Beskyttede søer og vådområder - 5 meter fra søkanten
  • Beskyttede sten- og jorddiger - 5 meter fra digemidte

Byggelinjen langs beskyttede sten- og jorddiger omfatter ikke stier og veje.

6.4

Bebyggelsen må maks. opføres i 1 etage og bebyggelsens totalhøjde må ikke overstige 6 m målt fra fastlagt niveauplan inden for de enkelte boligklynger, som vist i princippet på situationsplanen (kortbilag 3). 

6.5

Der udlægges areal til 90m2 sekundær bebyggelse med individuelle depotrum til opbevaring for de enkelte boliger. Der må derudover opføres skure til affaldshåndtering i det omfang det er nødvendigt for bebyggelsen.

Depoter og skure til opbevaring eller affaldshåndtering i tilknytning til boliger skal placeres inden for det primære byggefelt som i princippet vist på kortbilag 2 og 3.

6.6

Inden for det sekundære byggefelt som vist på kortbilag 2 må der kun opføres op til i alt 150m2 sekundær bebyggelse, der understøtter ophold og rekreativ brug af de ubebyggede arealer.

Sekundær bebyggelse til ophold og rekreativ brug kan f.eks. være overdækket bålplads, legepladser og legehuse mv.

6.7

Totalhøjden på sekundær bebyggelse må ikke overstige 2,5 meter.

7.1

Bygningsfacader på boligbebyggelse skal fremstå med en beklædning af naturmaterialer som f.eks. naturskifer eller træbeklædning.

Mindre bygningsdele på facaden (mindre end halvdelen af facaden) kan udføres i andre materialer end facadematerialerne.

Materialevalg skal understøtte byggeriets naturlige udtryk og bidrage til at bebyggelsen opleves som en mere naturlig del af landskabet.

7.2

Facader på boligbebyggelse skal fremstå med matte overflader og i afdæmpede jordfarver i sorte, grå, brune eller gule nuancer, der ikke må have et kulørindhold på over 25% og et sortindhold på under 25%, jf. NCS farvesystemets principper.

7.3

Tage på boligbebyggelse skal udformes med ensidig hældning på mellem 5 og 25 grader.

 

7.4

Tagflader på boligbebyggelse skal dækkes af zink, sort tagpap eller etableres som beplantede tage belagt med f.eks. sedum, græsser og lign.

7.5

Vinduer og døre må kun udføres i træ eller metal.

Tagrender og nedløbsrør skal fremstå i zink eller galvaniseret stål.

7.6

Der må i bebyggelsen ikke anvendes reflekterende materialer til tage eller facader, bortset fra glaspartier i døre og vinduer.

7.7

Depoter, affalds- og cykelskure samt andre sekundære bygninger skal fremtræde i træ, enten malet sort eller i en farve/imprægnering, som bevarer træets struktur og naturlige udseende. Tage på sekundær bebyggelse skal udføres i træ, sort tagpap eller etableres som beplantede tage belagt med f.eks. sedum, græsser og lign.

Sekundær bebyggelse til rekreativ brug skal indpasse sig i landskabet, så den primære bebyggelse danner den oplevede overgang mellem bebyggelse og landskab.

7.8

Der kan opsættes solpaneler på tagflader af boligbebyggelsen og depotbygninger, hvis de tilpasses bygningens arkitektur og har et omfang, der ikke fremtræder dominerende eller bryder bebyggelsens helhed. Udformningen og materialerne skal godkendes af Kalundborg Kommune.

8.1

Eksisterende beplantning inden for lokalplanområdet skal i videst mulig omfang bevares og plejes.

Ved etablering af ny beplantning inden for lokalplanområdet skal dette bestå af hjemmehørende arter.

Forslag til danske slægter af træer og buske (hjemmehørende arter)

Træer

Løn, El, Birk, Avnbøg, Eg, Bøg, Ask, Elm, Taks, Lind, Fyr Poppel, Æble, Blomme, Hassel og Pil   

Buske

Kornel, Dværgmispel, Tjørn, Benved, Tørst, Vedbend, Havtorn, Kristtorn, Ene, Gedeblad, Pors, Korsved, Ribs, Rose Klynger, Hyld, Røn, Tornblad og Kvalkved

Se desuden bilag A for liste med latinske navne

8.2

Delområde R1 udlægges som offentligt tilgængeligt friareal og må ikke bebygges jf. princippet som vist på kortbilag 2.

På arealet markeret som grøn kile kan der dog placeres mindre inventar, som f.eks. borde og bænke, der kan understøtte rekreative opholdsmuligheder, såfremt der ikke ændres på terrænets overordnede forløb. Ved placering af inventar i den grønne kile skal der tages hensyn til omgivende natur og bebyggelse.

Delområde R1 skal som offentligt tilgængeligt friareal have en karakter af ekstensivt plejet engareal med græsser og vilde blomster.

8.3

Ubebyggede arealer i B1 skal primært fremtræde som naturarealer med karakter af ekstensivt plejede engarealer med græsser og vilde blomster. Der må dog indrettes nyttehaver, plantes træer og andet af grøn karakter. 

8.4

De bevaringsværdige sten- og jorddiger som vist på kortbilag 2 skal respekteres og tilstanden på digerne må ikke ændres.

Diger i byzone er ikke omfattet af "Museumlovens" beskyttelsesordning, jf. § 1, stk. 2, nr. 1 i "Bekendtgørelse om beskyttede sten- og jorddiger og lignende" (BEK nr 1190 af 26/09/2013). Diger i byzone kan beskyttes gennem lokalplanlægningen i lighed med ovenstående bestemmelse.

8.5

Hegn inden for de primære byggefelt må kun etableres mellem de enkelte boliger og skal være i form af hække og buske af hjemmehørende arter.

Hegn om private fællesarealer inden for det sekundær byggefelt, som vist på kortbilag 2, må kun etableres i forbindelse med dyrehold til afgræsning af arealet.

8.6

Terrænreguleringer tillades i forbindelse med opførelse af bebyggelse og anlæg af veje.

8.7

Terrænreguleringer af ubebyggede arealer skal foregå efter følgende retningslinjer:

  • Der må ikke ske terrænregulering nærmere skel end 1 m.
  • Terrænreguleringer skal udføres blødt afrundede, hvorfor eventuelle jordskråninger skal udformes med en hældning på maks. 1:2
  • Der må ikke etableres fritstående støttemure af træ, betonsten eller lignende.

En hældning på 1:2 betyder, at terrænet falder/stiger én meter for hver anden meter, målt horisontalt.

8.8

Ubebyggede arealer må ikke anvendes til oplag eller til placering af uindregistrerede køretøjer, campingvogne, både og lignende. Oplagring af affald og andet materiale må kun ske i bygninger.

9.1

Ledninger til el, telefon, ladestandere, antenner og lignende skal fremføres som jordkabler under terræn.

Eksisterende ledninger skal respekteres eller omlægges efter aftale med ledningsejer. 

9.2

I tilknytning til bebyggelse kan der installeres varmepumper, slanger og lignende tekniske anlæg, som muliggør etablering af jord- og solvarmeanlæg. Jordvarmeanlæg kan etableres med vertikale eller horisontale slanger.

Etablering af anlæg til jordvarme må ikke medføre synlige installationer i terrænet.

9.3

Regnvand skal så vidt muligt håndteres lokalt ved etablering af bassiner og/eller afledning til velegnet recipient, forudsat der kan meddeles tilladelse dertil i henhold til den enhver tid gældende lovgivning. Bassiners brinker skal udformes med en svag hældning svarende til maks. 1:5 eller lavere af sikkerhedsmæssige årsager og for at give bassinerne et naturligt præg.

En hældning på 1:5 betyder, at terrænet falder én meter for hver femte meter, målt horisontalt.

10.1

Ved den offentlige bekendtgørelse af lokalplan nr. 574 for boliger ved Bakketoppen ophæves lokalplan nr. 513 for et boligområde på Herredsåsen, offentligt bekendtgjort 22. juli 2008, for de dele, der er omfattet af denne lokalplan.

Ny bebyggelse eller ændret anvendelse af ubebyggede arealer må ikke tages i brug uden Kalundborg Kommunes tilladelse, før nedennævnte anlæg er udført for den del af området, som tages i brug.

11.1

at bebyggelsen er separatkloakeret og tilsluttet kloaksystemet efter Kalundborg Kommunes anvisning.

11.2

at fælles friarealer er udført i overensstemmelse med § 8.

11.3

at den interne boligvej, stiforløb a-b og parkeringsarealer er anlagt i overensstemmelse med § 5.

Betingelserne for ibrugtagning vedr. vej-, sti- og parkeringsforhold omfatter ikke etablering af stien c-d og vejadgang til ejendommen matrikel nr. 19a Raklev by, Raklev. 

12.1

Boligforeningen har pligt til at være medlem af en fælles grundejerforening (paraplyforening), som varetager hele eller dele af området på Herredsåsen. Grundejerforeningen skal etableres, når Kalundborg kommune forlanger det. 

I redegørelsen under afsnittet Grundejerforening ses et kort for området på Herredsåsen.

12.2

Grundejerforeningen skal udføre de opgaver, der efter lovgivningen henlægges til foreningen.

12.3

Grundejerforeningens vedtægter og ændringer heraf skal godkendes af Kalundborg Kommune.